Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
14/06 3:41 pm Harap Tengku Razaleigh tidak termakan hasut

PENDAPAT HENDAKLAH saya memberi sedikit komen dan ulasan berkaitan jawatan presiden Umno. Jawatan itu kini kosong selepas ia ditinggal paksa oleh Najib Razak sebagai mengambil tanggungjawab atas kekalahan kubra BN dalam Piraum 14 lalu. Ekoran peninggalan Najib itu maka Zahid Hamidi yang sebelum ini, menjalankan tugas-tugas timbalan presiden mengambil alih tanggung jawab ke atas Umno. Beliau sekali lagi mengambil alih untuk menjalankan tugas-tugas sebagai presiden Umno. Tanggungjawabnya sebagai ..

11/06 12:47 am Perlu bijak membaca dan layan masej Dr Mahathir

ULASAN Dr Mahathir mengaku sudah tua tetapi tetap menunjukkan kegagahannya. KENYATAAN Dr Mahathir Mohamad semasa berucap pada persidangan Nikkei di Tokyo yang menghantar masej beliau akan menjadi PM selagi rakyat memerlukan diharap ia bukan serius. Walaupun itulah hakikat yang kedengaran kini, tetapi adalah baik kalau PM itu tidak mengotakan apa yang dikatakan itu. Maksudnya menuruti sangat kehendak rakyat yang kini setengah mahu mengambil kesempatan atas keberadaanya di kerusi nombor satu itu. ..

7/06 12:17 am A Kadir akan siasat

TERKINI PDRM membuka kertas siasatan terhadap A Kadir Jasin berhubung sebuah tulisannya yang dianggap sebagai menyentuh Yang Di-Pertuan Agong, demikian laporan sebuah portal dipetik. Siasatan itu ekoran tiga laporan polis dibuat ke atas Kadir, satu dari Selangor satu dari Kelantan sementara satu lagi tidak dinyatakan identiti. Perkara ini disahkan oleh Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun. Siasatan dijalankan atas dakwaan ugutan jenayah, hasutan dan mengikut kesalahan melanggar akta ..

7/06 8:23 am Anwar dan A Kadir boleh selaraskan pandangan

REAKSI TERPANGGIL saya untuk menyentuh sedikit perihal antara A Kadir Jasin dengan Anwar Ibrahim yang mana ada sedikit rasa tidak selesa apabila mereka bertingkahan. Semuanya bertolak daripada catatan peribadi A Kadir dalam blognya mengenai Yang diPertuan Agong (Raja-Raja). Kadir menulis mempersoalkan mengenai sekian peruntukan dibelanjakan untuk keperluan Yang Di-Pertuan Agong, pada hisabnya ia banyak. Jumlahnya dihitung rata sebanyak RM16 juta setahun. Hisab keseluruhannya berpandukan kepada ..

6/06 5:07 pm Mohd Amar tidak perlu takut kepada SPRM

ULASAN PENDAPAT Timbalan Menteri Besar Kelantan (TMB) Mohd Amar Nik Abdullah (foto) bertentangan dengan semangat kerajaan Kelantan sebelum ini khususnya di zaman pemerintah Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang mengalu-alukan badan siasatan rasuah, SPRM untuk memasuki ke pejabat pentadbiran kerajaan itu bagi melakukan siasatan. Nik Aziz pernah berkata, pintu pejabatnya (SUK) terbuka 25 jam untuk didatangi bila-bila masa sahaja oleh SPRM bagi menjalankan apa-apa siasatan terhadap apa-apa ..

2/06 12:33 am Kerajaan Kelantan, Terengganu perlu lega dengan cadangan Husam

ULASAN PEMIMPIN kerajaan Kelantan dan Terengganu serta rakyat yang menyokong parti yang membawa kemenangan membentuk kerajaan di kedua negeri itu dalam pilihan raya lalu perlu berasa lega dengan pernyataan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan Husam Musa (foto) malam tadi mengenai pemberian wang royalti petroleum 5% untuk kedua-dua buah negeri itu. Malam tadi Husam memberi pandangan agar wang royalti 5% yang menjadi hak kedua-dua negeri itu disalurkan terus ke dalam perbendaharaan kedua-dua ..

1/06 1:22 pm Kita tidak perlu takut dengan ancaman

ULASAN BERITA TEKANAN terhadap kerajaan baharu Malaysia sudah bermula. Ia bukan daripada pihak parti lawan, bekas kerajaan, (UBN) tetapi pihak luar yang berasakan peluang mereka terlepas apabila berlaku perubahan kerajaan. Kekalahan dan tumbangnya kerajaan UBN secara tidak langsung menghanguskan peluang pihak-pihak tertentu untuk mengongkong Malaysia. Tidak melampau juga kalau disebut perubahan kerajaan Malaysia itu mengecatkan agenda mereka untuk menakluki negara ini menerusi ekonomi. Pelan ..

31/05 5:30 pm Dr Mahathir kena jelaskan maksud pergerakan Anwar

GEJOLAK JIWA Erat dan kekalkan persalaman ini selamanya . DALAM seronok merayakan kemenangan Pakatan Harapan menerajui Malaysia, dan seronok campur was-was melihat susunan kabinet PH Dr Mahathir Mohamad, orang ramai terus dilanda dengan pelbagai persoalan. Ada persoalan berat ada persoalan bersifat lelucon yang mudah sahaja berlalu di angin lalu. Yang lelucon seperti pelantikan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu sebagai Menteri Pertahanan kurang sesuai, perkara itu mudah ..

31/05 1:30 pm Umno masih "kemamaian", Najib berhentilah bercakap

PENDAPAT Annuar Musa boleh dilantik jadi Ketua Pembangkang. SELEPAS mengalami kekalahan sehingga hilangnya kerajaan berusia 61 tahun, Umno masih buntu mencari jalan untuk bangkit kembali. Rasa terkejut menjadikan para pemimpin Umno seperti hilang akal bagaimana hendak menggerakkan semula parti itu. Masih "kemamaian". Keadaan yang berlaku dalam Umno kini sudah dijangka, tetapi kesannya tidaklah seperti hari ini. Hilang hampir semua negeri diperintahnya sejak berdekad tewas kecuali Pahang dan ..

30/05 5:43 pm Selepas 100 hari saya akan melukis bayangan masa depan PH

TERASA dan teringin benar untuk memberi gambaran awal mengenai perjalanan kerajaan Pakatan Harapan ini. Bayangan masa akan datang sudah ada yang tersilau masuk ke dalam mata dan kepala. Kadang kadang ia terbawa-bawa masuk ke dalam tidur pula. Bayangan atau silauan itu ada kalanya tajam menikam, ada kalanya ia sebam sahaja. Ada suara dan cakap-cakap di kuping telinga yang perlu dihindarkan dahulu. Nawaitu itu biarlah, ditangguhkan dahulu. Sekurang-kurangya selepas 100 hari, di mana tempoh itu ..

30/05 6:05 am Halangan terhadap Husam dan Wan Rahim atas arahan Istana

SUSUPAN SUBUH Tindakan kerajaan Kelantan menghalang dua pemimpin PH Kelantan Husam Musa dan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah daripada memasuki premis kerajaan Kelantan dan semua istana di negeri itu yang menimbulkan kejutan dan persoalan sudah terjawab semalam apabila Setiausaha Kerajaan Kelantan memaklumkan tindakan itu atas arahan pihak Istana Kelantan. Tindakan atau haangan itu adalah sebahagian daripada tindakan ke atas beberapa individu sebelum ini termasuk juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang ..

29/05 12:14 am Halang Husam dan Wan Rahim tindakan kebudak budakan

PANDANGAN SEMALAM telah tular satu surat arahan (Pekeliling) daripada Setiausaha Kerajaan Kelantan (SUK), SUK D200(01)15/1/1 Jld 3(35) bertarikh 1 Ramadhan 1439 bersamaan 27 Mei 2018 yang memberi maklum agar tidak membenarkan dua rakyat Kelantan bernama Husam bin Musa dan Wan Abdul Rahim bin Wan Abdullah daripada memasuki premis kerajaan Kelantan dan juga istana di negeri itu. Berbagai reaksi diberikan oleh orang ramai berhubung dengan arahan tersebut. Kerana surat itu dikeluar dan ditanda ..

28/05 7:05 pm Jumpa Hishamuddin sebelum menang

MUSAFIR PIRAUM (2) Bersama Hishamuddin Rais. RAMAI orang seronok dan bergembira dengan kejatuhan Najib Razak dan tumbangnya Umno. Ada yang menyembunyikan keseronokan itu atau merainya dengan anak isteri dan keluarga sahaja. Ada yang tidak dapat melindunginya dan diwara-warakan sebagai menunjukkan mereka berpuas hati kerana impian mereka selama ini berjaya. Macam-macam pula gaya orang menzahirkan keseronokan itu. Ada yang mengolengkan (membotakkan) kepala, ada yang membelanja kawan makan, ada ..

28/05 4:40 pm Semua menteri kena bergerak ke hadapan segera

SUSUPAN PETANG TAMPAK semua menteri menumpukan kepada usaha untuk membersihkan daki dan kotoran kementerian masing-masing yang ditinggalkan menteri sebelum ini. Tidak dinafikan menteri sebelum ini banyak meninggalkan sampah hatta najis dalam rumah kementerian masing-masing. Ditinggal dan membusuk. Ia memang perlu dibersihkan untuk mewujudkan suasana kondusif dalam sesebuah kementerian, menyenangkan menteri merancang agenda untuk pembangunan negara. Memulakan sesuatu yang baharu serta menyambung ..

26/05 4:20 pm Jangan ganggu dahulu kerajaan Harapan

PENDANGAN USAHA pihak tertentu untuk merapatkan hubungan Pas dengan kerajaan Harapan, secara prinsipnya perlu disokong. Itulah yang patut berlaku selepas selesai pilihan raya dan rakyat sudah membuat keputusan muktamad. Bukan sahaja dengan Pas tetapi dengan Umno juga wajar diambil kira. Kuasa atau kerusi dimenangi kedua-dua parti itu mewakili hampir separuh 222 atau 32% kerusi parlimen kesemuanya yang berjumlah 72 kerusi. Bahkan jika dikira perolehan kerusi mengikut kerusi Umno merupakan parti ..

25/05 9:10 pm Pergolakan politik Perlis kian buruk

WAJAR kalau Raja Perlis murka kepada Shahidan Kassim dan 9 Adun negeri itu kerana mereka tidak menghormatI majlis Raja. Majlis angkat sumpah jawatan MB oleh Azlan Man yang berlangsung petang semalam bolehlah dianggap sebagai majlis Raja. Apa lagi kesemua mereka, Adun terlibat dengan pemulauan itu sudah dijemput untuk menghadiri upacara berkenaan. Walaupun mereka tidak setuju dengan pelantikan Azlan sebagai MB, tetapi 9 Adun berkenaan tidak sepatutnya ponting dari menghadiri majlis berkenaan. ..

24/05 11:58 am JPP Kelantan juga perlu dimansuhkan

PENDAPAT PENGUMUMAN pemansuhan lima agensi dan jawatan kuasa kerajaan yang dikira tidak memerlukan, dan dapat menjimatkan perbelanjaan wang negara oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad selepas mengadakan mesyuarat kabinet pertamanya semalam sangat dialu-alukan. Ahmad cadang nak jumpa Dr Mahathir. Tindakan itu ia dianggap bijak sebagai langkah awal penjimatan wang negara serta bagi menyelamatkan keadaan kantung kewangan negara yang dalam keadaan"kasik" kini. ( Kasik ialah sesak, miskin dan ..

23/05 12:57 am Dr Mahathir usah lama menjera hati rakyat negeri sebelah Timur banjaran ..

ULASA KABINET Azan, Husam, Aziz dan Fauziah perlu diberi perhatian. NASIB negeri-negeri di sebelah timur banjaran Titiwangsa; Kelantan, Terengganu dan Pahang tidak sebaik nasib negeri-negeri di sebelah barat banjaran itu; Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah. Dalam kabinet Harapan, kerajaan baru, negeri-negeri di sebelah barat banjaran Titiwangsa yang menang besar dalam Piraum lalu mendapat hadiah istimewa apabila wakil rakyat mereka dilantik menjadi menteri. ..

22/05 8:48 pm Pendedahan Shukri serius, memalukan

STOP PRESS PENDEDAHAN Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Shukri Abdull yang beliau disekat dan diugut daripada menjalankan tugasnya ketika menyiasat akaun syarikat SRC International yang ada kaitan dengan skandal 1MDB dua tahun lepas sesuatu yang serius. Tindakan itu cuba menganggu pentadbiran awam daripada menjalankan tugas dan tanggungjawabnya demi negara. Ia turut menyerlahkan betapa kotornya penguasa Malaysia sebelum ini yang dibawah pimpinan Najib Razak. Gangguan itu ..

22/05 11:37 am Salahuddin: Siswa universiti Kelantan yang berjaya

NUKILAN RASA Kenangan: Salahuddin dan Nik Aziz dimajlis "menghantar menantu". PENGUMUMAN Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub akan dilantik sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dialu-alukan orang ramai. Penyertaaan Salahuddin ke dalam kabinet Harapan baru Dr Mahathir dikira tepat. Ini terbukti bila mana dalam media sosial, bukan sahaja kawan-kawan rapat dengan Salahuddin, tetapi rakyat di luar sana juga mengucapkan tahniah kepadanya dan mengalu-alukannya. Rata-rata berpendapat, ..

21/05 7:20 pm Menteri baharu jangan berbulan mandu

ULASAN 13 Anggota jemaah menteri Dr Mahathir Mohamad fasal pertama hari ini telah mengangkat sumpah dan menerima surat cara pelantikan di hadapan Yang diPertuan Agong, Sultan Muhammad Ke V yang berlangsung di balai khas di Istana Negara, Kuala Lumpur. Memulakan mengangkat sumpah sebagai Timbalan Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga, diikuti Muhyiddin Mohd Yassin (Menteri Dalam Negeri), Lim Guan Eng (Menteri Kewangan) dan Mohammad Sabu ..

21/05 10:06 am Kehebatan seorang Azmin?

PERTANYAAN SULTAN Selangor memberi perkenan kepada Mohamed Azmin Ali untuk menyertai kabinet Dr Mahathir Mohamad dan meninggalkan jawatan MB Selangor. Azmin yang telah mengangkat sumpah menjadi MB Selangor petang ini dijangka akan mengangkat sumpah pula sebagai menteri Hal Ehawal Ekanomi. Apa yang berlaku di Semenanjung berbeza dengan apa yang berlaku di Sabah. Di Sabah dua orang mengangkat sumpah memegang jawatan Ketua Menteri, di Semenanjung seorang ahli politik mengangkat sumpah untuk ..

20/05 3:57 pm Pelantikan Dr Mazlee tidak perlu dibimbangi

SUSUPAN PETANG Dr Maszlee pelantikannya jadi kontroversi. 1. PELANTIKAN Dr Maszlee Malik, 44 menjadi Menteri Pelajaran menimbul reaksi pro kontra daripada pelbagai pihak, Ngo juga termasuk masyarakat pendidik sendiri. Nampaknya Dr Maszlee yang sebelum ini kurang dikenali menjadi terkenal sebelum beliau mengangkat sumpah memegang jawatan itu yang dijangka esok. Kenapa? Mungkin selepas beliau mengendalikan kementerian itu beberapa bulan selepas perubahan dan kemajuan terserlah namanya terus ..

20/05 1:44 pm Dari telaga makrifat saya

NOTA TENGAHARI SAYA hendak bercakap fasal pelantikan Azmin Ali sebagai Menteri Hal Ehawal Ekonomi walaupun dia sudah mengangkat sumpah sebagai MB Selangor. Pandangan saya mungkin berbeza dengan pandangan lain, kerana saya ada makrifat politik tersendiri. Ramai orang melihat Dr Mahathir Mohamad menarik Azmin untuk mengendali dan menguruskan ekonomi di kementerian baharu diwujudkan itu sesuatu yang tepat. Iya, kita tidak tahu sejauh mana kehebatan dan kemampuan Azmin. Apakah Selangor menjadi ..

20/05 12:46 am Keistimewaan dan kejutan Pilihan raya 14

NOTA PENTING PIRAUM (Pilihan raya umum) ke-14 meninggal dan mencatatkan beberapa peristiwa cukup istimewa dan mengejutkan. Segala yang berlaku ini memperlihatkan perubahan dalam landskap politik negara ini yang sebelum ini sukar untuk berlaku evolusi sebesar ini. Apa yang berlaku 9 Mei lalu persis rakyat negara ini mencapai kemerdekaan kedua, selepas kemerdekaan pertama 61 tahun lalu. Kemerdekaan kedua ini adalah merdeka daripada cengkaman regim UBN yang dianggap sebagai mencengkam rakyat ..News Buzz    1MDB Scandal Turns Funds Cool on Malaysia - Bloomberg - Bloomberg
Bloomberg 1MDB Scandal Turns Funds Cool on Malaysia Bloomberg ... 3 percent of gross domestic product, Wee said. Rating agencies are likely to downgrade Malaysia sooner rather than later if its fiscal health deteriorates significantly due to liabilities arising from 1MDB , Brown Brothers ..[GC - Google Cache]
News Maker    Warisan files election petitions to challenge GE14 .. - FMT
Free Malaysia Today Warisan files election petitions to challenge GE14 results Free Malaysia Today We are confident with the evidence we have, he said, adding that today was the last day to file the election petitions. Yesterday, Warisan president Shafie Apdal said he had given the party's ..
Ads