Beta Mobile

Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
24/09 11:00 am BN Sarawak mulai menggeruni Dr Mahathir?

ISU Kerajaan BN Sarawak pimpinan Abang Johari Openg meneruskan amalan kepimpinan sebelum ini mengharamkan pemimpin pembangkang dari memasuki negeri berkenaan. Terbaharu Adun Kuala Sepetang dari DAP, Chua Yee Ling diusir keluar dari negeri itu ketika wakil rakyat itu sedang menghadiri majlis malam malam di Miri. Sebelum itu dua orang pemimpin pembangkang, Zuraidah Kamaruddin ahli parlimen Ampang yang juga Ketua Wanita Pakatan Harapan dilarang masuk ke Sarawak ketika sampai di lapangan terbang ..

19/09 6:34 pm Gagalnya "Projek Habiburahman" terima kasih Mat Taib

ANALISA Sidang media yang tidak gembirakan Najib. Wong masih bingung mengenai sidang ahkbar Najib Razak yang hanya mengumumkan kemasukan semula bekas ahli Umno Muhammad Mohd Taib (Mat Taib) ke dalam parti itu tanpa ada episod sampingan yang lebih dramatik. Wong musykil dan pelik kenapa kalau hanya itu tujuan Najib, tanpa ada perkara lain lebih menggemparkan. Kemasukan semula Mat Taib ke dalam parti asalnya yang telah menjadikan dia sebagai MB tidak begitu anih apabila kita memahami fiil dan ..

18/09 7:31 pm Tuan Ibrahim dan Pas kena jawab 8 soalan Dr Mahathir

NADA SENJA Kerana geram dengan kritikan dan sindiran Tuan Ibrahim Tuan Man yang menyuruhnya mencerminkan diri, Dr Mahathir Mohamad telah mengemukakan lapan soalan "cepumas" untuk dijawab oleh timbalan presiden Pas itu. Lapan soalan itu ialah; 1. Apakah Tuan Ibrahim percaya bahawa sesiapa yang tidak menyertai PAS tidak Islam? 2. Apakah orang Melayu kafir sebelum adanya PAS? 3. Apakah ibu bapa orang PAS kafir kerana dilahir sebelum adanya PAS? 4. Apakah PAS tidak kafir apabila bekerjasama politik ..

17/09 9:22 pm Penyertaan Muhammad ke dalam Umno: Hanya mengarakkan kiambang ke tepian

ULASAN Seluruh pemimpin Umno mengalu-alukan Muhammad. Kalau kelmarin dan semalam warga negara ini marah-marah dan kesal dengan kejadian menimpa Maahad Tahfiz Ittifaqiyah yang terbakar menyebabkan 21 pelajar maut, hari ini giliran warga politik pula marah-marah dan kesal dengan peristiwa hari ini; pengumuman kemasukan semula Muhammad Mohd Taib ke dalam Umno oleh Najib Razak. Mereka marah dan kesal bukan apa, melainkan kerana gimik sebelum pengumuman itu dibuat berlebih-lebihan sangat. Ia semacam ..

15/09 3:11 pm Musibah yang berlaku kerana kealpa diri kita sendiri

ULASAN Topik yang mewarna dan meriuhkan media sosial dan juga media arus perdana waktu ini ialah mengenai tragedi menimpa Pusat Tahfiz Darul Quran Ittiqayyiah di Keramat Hujung semalam. Dalam kejadian itu seramai 23 orang pelajar dilaporkan terkorban. Sehingga catatan ini dibuat pengesahan mayat-mayat yang hangus dan rentung masih belum dikenal pasti. Pihak keluarga masing-masing telah memberi contoh DNA untuk pengecaman mayat dan menanti dengan penuh sabar dan kehibaan untuk menuntut anak ..

15/09 12:01 am Kepimpinan Pakatan Harapan Kelantan dibentuk

ULASAN Pengumuman pembentukan kepimpinan Pakatan Harapan (PH) Kelantan hari ini memberi gambaran bahawa PH Kelantan padu dan sudah siap siaga untuk menghadapi pilihan raya akan datang tanpa mempedulikan acohan daripada Pas. Pengumuman barisan kepimpinan PH Kelantan diumumkan oleh Pengerusinya, Husam Musa, selepas mengadakan mesyuarat khas petang tadi. Mohd Sobre Shafei Abd Aziz Kadir Kesemua pengerusi parti gabungan dalam PH hadir, ini menolak spekulasi mengatakan ada pemimpin kemungkinan ..

14/09 5:49 pm Menjejaki bumi Khurasan, Uzbekistan selepas 24 tahun..

CATATAN MUSAFIR (Muqadimah) Bergambar kenangan di kompleks makam Imam Bukhari. Alhamdulilah petang semalam saya bersama enam rombongan sahabat telah selamat tiba ke tanah air dari bermusafir selama lapan hari ke Uzbekistan, dari 6hb hingga 13hb September. Selama enam hari kami disana dipenuhi dengan lawatan dan kunjungan ketat ke beberapa kawasan terpilih. Untuk meratai seluruh Uzbekistan mencatat segala-gala mengenainya memerlukan masa panjang, tidak mungkin dalam tempoh terhad." Bumi ini ..

6/09 11:33 am Lagu itu akan kunyanyikan di sepanjang hidup ini...

BELASUNGKAWA Memeluk jenazah Rusmini untuk ke liang lahad. Salam, hari-hari tasyrid sudah pun berlalu. Apatah lagi Aidiadha lebih awal mendahuluinya. Hari-hari disunatkan untuk melakukan korban juga sudah pun berakhir. Manakala para tetamu Allah tahun ini sudah pun bersiap sedia untuk pulang ke tanah air masing-masing. Semoga semuanya pulang membawa haji mabrur. Saya percaya semua daripada kita bergembira dan bersyukur kerana dapat menyambut raya Haji kemudian melakukan korban mengikut ..

29/08 3:52 pm Pendirian Majlis Presiden selamatkan Azmin dan Rafizi

KENYATAAN Kenyataan dua perenggan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) yang dikeluarkan semalam sungguh bermakna sekali. Kenyataan itu menamatkan kemelut dan polimek dalam PH gara-gara sikap Timbalan Presiden Keadilan Azmin Ali yang tidak sejalur dengan aspirasi majlis presiden dan majoriti ahli parti PH. Azmin sebelum ini cuba menyihirkan PH dengan mengemukakan agenda peribadi beliau untuk terus berusaha untuk membawa PAS. Walaupun usaha Azmin itu dilihat sebagai politik tahap tinggi, ..

28/08 9:38 am PKR celaru kerana amal politik munafik

PADANGAN SUBUH Anwar perlu bendung politik munafik dalam PKR Rakyat yang benci dan muak dengan kerenah Najib Razak dan kesal dengan kezaliman polisi dan dasar pemerintahannya yang menyeksakan rakyat, lalu nekad mahu melihat kerajaan kleptokrasi ini tumbang tentu kecewa apabila membaca catatan dan ulasan mengenai perkembangan parti PKR nan kini sedang dilanda krisis. Kenyataan terbaharu Rafizi Ramli yang mendedahkan senario dalam parti cap Mata itu sungguh membimbangkan. Ia bukan sahaja ..

27/08 9:06 am Mempelajari sihir Azmin Ali

ULAS ISU Azmin Ali kata rundingan PKR dengan Pas tidak membabitkan Pakatan Harapan. Dia juga kata rundingan itu bukan atas inisiatif dia secara peribadi, tetapi atas arahan parti. Beliau meletakkan jawatan sebagai ahli Biro Politik sebagai "belakang" untuk dipanjatnya. Jawaban itu mempamerkan timbalan presiden Keadilan itu sudah semacam terdesak atau tidak tahan dengan bingkitan apabila berbagai bicara berhubung tindakannya bertemu dengan Abdul Hadi Awang baru-baru ini. Jelas pertemuan beliau ..News Buzz    Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 - .. - M-Ins
The Malaysian Insight Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 The Malaysian Insight Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 The crowd cheers during Pakatan chairman Dr Mahathir Mohamad's speech at a ceramah in Sarawak tonight. Dr Mahathir says the opposition will ..
Ads