Mobile

Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
17/02 12:02 am Dr Radzi tinggal Hobart demi Ketereh

BIOGRAFI Dr Radzi Jidin, anak Ketereh jati. MALAM semalam saya dan juga orang Ketereh dapat mengenali Dr Radzi Jidin, 41 dengan lebih dekat lagi. Walaupun saya pernah bersua dengannya di sebuah kedai makan di Ketereh, pertemuan itu tidak dapat saya mengenalinya lebih mendalam. Apa yang dapat dilakukan dalam pertemuan singkat itu, memerhati kepada wajah, perwatakannya dan rambutnya. Bagi saya ada "maknawi" tersendiri pada wajah anak muda ini. dirinya. Semasa berceramah malam tadi di kawasan ..

14/02 7:10 pm Akhirnya Azmin akui gagal jinakkan Pas

REAKSI Azmin: Biarlah kata putus dengan Pas itu muktamad. KENYATAAN berupa pengakuan Timbalan Presiden Keadilan, Mohamed Azmin Ali yang beliau telah memuktamadkan hubungan dengan Pas seperti dilaporkan Nanyang Siang Pau, sesungguhnya melegakan banyak pihak. Kenyataan itu dikira tepat dan kena pada masa memandangkan parlimen dalam keadaan siap sedia dibubarkan. Azmin berbuat sambil menunjukkan kematangan politiknya. Dia tidak gaduh dan menunggu masa lama, selesai segala usai dilakukan. Azmin ..

14/02 11:07 am Pangsapuri 46 tingkat bakal rampas kedamaian penduduk Wangsa Melawati

PENDAPAT Notis pemakluman projek berkenaan diberikan terlalu singkat. BANDARAYA dianggap sebagai suatu kawasan yang menjadi kebanggaan semua orang. Orang di luar sana (pedalaman) mengira berada di bandaraya memiliki seribu kemudahan dan kesenangan serta hidup dalam keadaan penuh berkualiti. Al maklumlah bandaraya seperti Kuala Lumpur ini yang juga sebagai ibu kota negara yang melambangkan peradaban sesuatu bangsa. Tanggapan itu silap sama sekali dan bertentangan dengan hakikatnya. Kerana ..

12/02 6:00 pm Gugur talak dalam baiah persediaan untuk berkerjasama dengan Umno?

ULASAN Parti agama (Pas) membayangkan lafaz talak tiga dalam pembaiah yang dilaksanakan oleh parti itu untuk menahan ahlinya keluar parti mungkin akan digugurkan. Perkara itu dibayangkan oleh Ketua Dewa Ulama, Mahfodz Mohamed. Seperti mana dilaporkan oleh media massa, Mahfodz dipetik sebagai berkata, pengguguran lafaz berkenaan disebabkan kesetiaan ahli parti itu dalam tahap menyakinkan. Maksudnya lafaz baiah itu tidak diperlukan lagi kerana ahli sudah setia dan patuh dengan ahli. Apakah ..

9/02 12:54 am Jangan ambil kesempatan atas penarikan pingat dan darjah kebesaran

KHUTBAH RASA Perlembagaan dan adat budaya kita (Melayu) meletakkan Raja-Raja atau Sultan ditempat tertinggi. Mereka juga dihormati kerana bidang kuasa yang ada kepada mereka khasnya berkaitan urusan beragama. Raja dan Sultan dilihat mulia kerana peranan itu. Dalam jiwa orang Melayu perkara yang sangat dijaga ialah agama dan budaya. Rakyat di negeri-negeri mempunyai Raja dan Sultan dituntut menghormati institusi itu. Raja dan sultan menjadi simbol penyatuan, keadilan dan menjadi payung ..

7/02 4:17 pm Husam dan Cikgu Rahim rakyat yang tetap menaati Sultan

BERITA Encik Cikgu Rahim dan Encik Husam. KHABAR paling besar dan menjadi pertuturan di Kelantan hari ini ialah penyerahan balik pingat kebesaran yang dianugerahkan oleh Sultan Kelantan kepada Husam Musa dan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah. Husam dan Cikgu Rahim telah menerima surat daripada Setiausaha Kerajaan Negeri (SS) yang memberi tahu Sultan telah mengarahkan agar pingat dan darjah kebesaran membawa gelaran Datuk kepada kedua mereka dipulangkan. Husam dan Wan Rahim tidak menyerah sediri ..

5/02 9:27 pm Malaysia bakal terbahagi dua di bawah Hadi?

REAKSI CADANGAN dilontarkan Abdul Hadi Awang untuk membentuk dua set kabinet negara sekiranya parti beliau memenangi pilihan raya ke 14 dilihat satu lagi retorik presiden Pas itu. Cadangan itu bukan sahaja bertentangan dengan perlembagaan tetapi ia sukar untuk dilaksanakan. Mungkin kalau ia dilaksanakan juga, boleh berlaku huhura dalam negara ini. Cadangan itu juga secara tidak langsung menunjukkan sikap eskstremisme yang cuba dipamerkan oleh Pas di bawah kepimpinan "regimnya". Dalam suatu ..

4/02 10:41 am PH Selangor jangan hilangkan kepercayaan rakyat

PERINGATAN SEMANGAT dan harapan yang diberikan oleh orang ramai kepada Pakatan Harapan (PH) untuk mengambil alih kerajaan daripada terus dikuasai UBN boleh jadi sedikit terganggu dengan perkembangan yang berlaku akhir-akhir ini. Tampaknya PH masih belum dapat mengunci diri serapat-rapatnya daripada dijenguk masuk oleh musuh ke dalam rumahnya walaupun parlimen akan dibubarkan bila-bila masa sahaja. Sepatutnya PH terus memperketatkan kunci rumah daripada dimasuki sebarang unsur boleh merobek dan ..

29/01 7:58 pm Pakatan Harapan pilihan baru rakyat Kelantan

IKTISAR Kamaruddin Md Nor sedia berganding dengan Husam. ORANG Kelantan disifatkan sebagai orang yang berani melakukan perubahan, redikalis . Itulah gelar kepada orang Kelantan dalam politik. Mereka tidak kekal kematu hanya dengan sebuah kerajaan mentadbir dan memerintah mereka seperti rakyat negeri lain. Mereka berani dan sanggup berubah demi nasib mereka. Lantaran perubahan itu Kelantan pula dikenali sebagai universiti politik terbuka. Sejarah menunjukkan sudah tiga kali kerajaan Kelantan ..

28/01 11:46 am Semua pihak perlu saling hormat menghormati

PENDAPAT ATAS semangat untuk melihat negara ini bersalin kerajaan, dan dengan mempercayai ia dapat dilakukan apabila semua parti pembangkang bersatu - tidak berpecah, berbagai idea, nasihat dilontarkan agar parti-parti pembangkang bersekutu. Pandangan dan formula diberikan bukan sahaja oleh mereka berkepentingan dalam parti-parti berkenaan, tetapi oleh pemerhati dan penganalis bebas juga. Aspirasi mereka yang kecewa dengan pemerintah hari ini dengan merasa kepincangan dan kesilapan ..

23/01 9:32 am Umno Rantau Panjang terus berpecah?

POLITIK KAMPUNGKU DUA tiga hari lepas Umno bahagian Rantau Panjang mengadakan majlis memancing rakyat menjelang pilihan raya akan datang dengan membawa Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Mustapa Mohamed sendiri sebagai "cacing"- umpan untuk menarik perhatian. Mustapa minum tea di Banggul Kulim. Mustapa turun untuk bertemu mata dengan orang kampung di sebuah kedai roti canai di Banggul Kulim, yang terkenal dengan kawasan kebal dengan penyokong Pas. Sempena itu beliau juga melancarkan ..

20/01 8:00 pm Senarai calon Pas Kelantan bocor?

POLITIK KELANTAN DARIPADA senarai calon Pas yang bolos, mencatatkan sekurang-kurang sembilan (11) orang wakil rakyat tidak terdapat dalam senarai awal ini membayangkan mereka akan digugurkan sebagai calon dalam pilihan raya akan datang. Dari jumlah itu tiga wakil rakyat wanita termasuk seorang Exco, manakala selebihnya lelaki. Daripada lapan (8) wakil rakyat lelaki itu dua dikaitkan sebagai orang kuat Husam Musa semasa Adun Salor itu dalam Pas dahulu. Secara terus terang nama-nama wakil rakyat ..News Buzz    Falling sales and vanishing crowds at Petaling Street .. - FMT
Free Malaysia Today Falling sales and vanishing crowds at Petaling Street Free Malaysia Today FMT_ROS_Leaderboard_Top_728x90. FREE MALAYSIA TODAY Indonesia mulls temporary ban on maids to Malaysia FMT Reporters
Ads