Beta Mobile

Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
20/07 2:43 pm Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

ULAS ISU Para pemimpin UBN terus mempertikai dan mengkritik pembentuk kepimpinan Harapan. Ketiadaan Lim Kit Siang dalam saf kepimpinan itu menjadi isu utama yang diperolok-olokkan. Pemimpin UBN cuba menimbulkan tanggapan buruk bahawa pemimpin "kerohanian" DAP itu diketepikan atau dijadikan mangsa. Dalam masa sama juga mereka membuat serangan, ketiadaan Kit Siang itu sebagai tektik untuk mengelirukan rakyat dengan memberi gambaran Harapan dibentuk dengan tidak adil atau praktikal. Pengarah ..

19/07 8:50 am Mungkinkah DAP akan diharam?

SUSUPAN PAGI Setelah dipertikaikan selama empat tahun kedudukan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC), DAP akhirnya Pendaftaran Pertubuhan (Ros) telah menghantar surat supaya parti itu mengadakan pemilihan jawatamkuasa kebangsaanya semula. Alasannya pemilihan sebelum ini, yang sudah terpakai beberapa tahun, sebagai tidak sah. Arahan itu berupa ancaman kalau tidak diadakan pemilihan semula parti itu berkemungkinan akan diharamkan. Kenyataan itu dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid ..

16/07 10:42 am Secebis kenangan bersama Ma

BELASUNGKAWA Allahyarham Ma, bersama isteri saya di 1 Syawal. Sejurus azan Isyak malam Jumaat 19 Syawal 1438 bersama 13 Julai 2017 Yang Maha Mencipta telah memanggil pulang ke rehdaan-Nya, ibu mertua saya Hajjah Che Gayah Abdul Hamid dalam usia 82 tahun. Kepulangan Allahyarham (kami memanggilnya Ma), adalah sesuai dengan dengan keesaan-Nya dalam segala kun fayakunNya , setiap apa yang dikehendaki itu tidak boleh ditahan walaupun sesaat sama ada lewat atau bangat (cepat). Apa yang bisa kami ..

15/07 8:00 pm Kepimpinan HARAPAN yang sempurna dan mantap

ULAS LAMBAT Gabungan empat parti umum HARAPAN. Pengumuman barisan kepimpinan atau pun struktur Pakatan Harapan (HARAPAN) bermakna gabungan empat parti pembangkang untuk menentang BN dalam Piraum akan datang boleh dianggapkan gabungan itu kini sudah rasmi berada dalam keadaan siap sedia. Ia sudah berbutir dan wujud. Pengumuan itu juga menamatkan berbagai spekulasi dan provokasi terhadap pakatan itu selama ini. Pengumuman barisan kepimpinan itu juga sekaligus mematikan langkah UBN dari satu arah ..

12/07 1:10 pm Projek Karbon Kredit akan masuk ke Mahkamah Rakyat?

ULAS SIDANG DUN KELANTAN Husam dan Zulkifli sedang berperang mulut. Sesiapa pun yang waras dan sayangkan negeri sendiri akan tetap menyokong apa-apa sahaja projek pembangunan dilaksanakan kerajaan. Hanya mereka yang anti Kelantan sahaja yang tidak suka kalau usaha-usaha murni dilakukan kerajaan untuk membangun negeri itu. Mereka anti tentu dengki dan cemburu dengan kemajuan bakal dikecapi rakyat Kelantan. Begitu juga dengan projek kelestarian alam sekitar, penebalan ozon perniagaan karbon yang ..

10/07 7:11 pm Hadir hendak tengok berlian merah jambu RM116.75 juta?

ENEKDOT SORE Sekali lagi rumah terbuka hari raya Najib Razak di Pekan mendapat perhatian ramai dari semua lapisan masyarakat sehingga mencecah 70,000. Semasa rumah terbuka Perdana Menteri di raya pertama lalu di Putrajaya ia juga mendapat perhatian rakyat, angka kehadirannya dilaporkan juga 70,000. Tanpa menafikan angka itu sengaja diperbesarkan untuk menunjukkan rakyat sayang dan kasih kepada pemimpin nombor satu negara itu, kehadiran begitu ramai tentu ada sebab musababanya. Mungkin ada ..

9/07 12:24 am Kawan lama masih di hati

RUMAH TERBUKA PAS Bersama Sharkar dan Tuan Ibrahim. Tidak pasti sudah berapa tahun saya tidak hadir ke rumah terbuka parti agama (Pas). Mungkin dua atau tiga tahun atau lebih. Terakhir saya hadir ialah ketika rumah terbuka diadakan di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru. Majlis hari itu sungguh meriah dan hangat padang terbuka di kelab berkenaan penuh sesak. Selepas itu saya tidak menghadirinya lagi, sama ada terlepas atau tidak terperasaan. Apa lagi dua tahun ketika saya keuzuran (2 - 2016) ..

8/07 10:55 am Ahmad kena berterima kasih kepada Husam dan batalkan perjanjian

CUPLIKAN FB Inisiatif Husam Musa mendedahkan projek "Musang Ngenge", kerajaan Kelantan, (Carbon Credit yang telah meluluskan 1 juta ekar hutan simpanan kekal (HSK) kepada Cilmate Protectors Sdn Bhd) sepatutnya dialu-alukan oleh MB Kelantan Ahmad Yakob kerana telah membongkar suatu jenayah bertaraf 1MDB yang pada masa ini sedang meratah orang awam yang ghairah untuk kaya. Syarikat Climate Protectors Sdn Bhd yang menanda tangani perjanjian dengan kerajaan Kelantan itu rupanya terlibat dengan skim ..

7/07 8:56 am Husam terima ancaman saman dari Tang Too Siah?

SUSUPAN PAGI Selepas membuat pendedahan bertalu-talu mengenai wujudnya penyelewengan ala-ala penipuan persis Jho Low dalam skandal 1MBD terhadap kerajaan negeri Kelantan menerusi projek Carbon Credit akhirnya Husam Musa mendapat ancaman saman oleh oknum yang dikaitkan langsung dengan projek berkenaan. Oknum yang terkait dalam pendedahan Husam itu adalah Tang Too Siag yang menjadi CEO kepada Climate Protector Sdn Bhd syarikat yang diberikan konsensi hutan simpan kekal (HSK) seluas 1 juta ekar ..

5/07 8:13 pm Bahasa Melayu - ketegasan Zahid dihargai

SUSUPAN PETANG Tindakan melonggarkan syarat lulus Bahasa Melayu peringkat SPM untuk dilantik secara kontrak Pegawai Perubatan Grade 41 yang menjadi polemik sehari dua lalu kini telah selesai apabila Kabinet memutuskan kelonggaran itu ditarik balik hari ini. Ahmad Zahid Hamidi yang mempengerusikan mesyuarat Kabinet hari ini mengumumkan perkara itu. Tindakan beliau itu tepat dan sangat dialu-alukan. Tindakan Zahid itu pasti mendapat tepuk sorak kemenangan di kalangan pencinta bahasa Melayu dan ..

3/07 2:14 pm DBKL kurang profesional, atau apa?

CERITA DI LAMAN Bukan roboh tetapi disengetkan sahaja. Pembinaan gerai berkerangka besi dan berlantai simen berbentuk kekal di simpang Jalan Wangsa Mewalti 4, di Wangsa Siaga di sepanjang bulan Ramadhan lalu menjadi perhatian umum, khasnya bagi penghuni atau pemunya tetap rumah-rumah di sini. Saya sendiri juga turut merunggut setiap kali melihat di depan gerai yang sedang dibina itu. Pembinaan gerai jualan berbentuk kekal itu sebagai mengganti gerai sebelum ini, yang dikira sudah lumaya ..

2/07 11:25 am Perkembangan di Sarawak meresahkan orang Kuala Lumpur?

ULAS ISU Keputusan kerajaan Sarawak menghantar pasukan peguam ke London untuk mengkaji perjanjian dan bahan rujukan Perjanjian penubuhan Malaysia 1963 (MA1963) adalah perkara biasa sahaja tetapi jika dilihat dari sudut keperluan kenapa ia berbuat begitu ia meresahkan Kuala Lumpur. Seperti mana kata Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg perkara itu biasa sahaja, tetapi sudah tentu ia membuat Najib tertanya-tanya kenapa harus dihantar pasukan peguam ketika ini. Dari segi suasana politik pada ..

2/07 10:21 am Harap Ahmad Yakob tidak terlancar projek "Musang Ngenge"

EKSKLUSIF PAGI Ahmad mengumukan projek Carbon Credit. Dalam diam-diam kerajaan Kelantan sedang meneroka dimensi baharu dalam perdagangan bertaraf dunia demi rakyat Kelantan apabila merintiskan projek apa dinamakan Carbon Credit. Apa dia carbon credit? Sumpah, saya pun pertama kali mendengar terma ini. Inilah menunjukkan bahawa kerajaan Kelantan khasnya pimpinan Ahmad Yakob yang dianggap "senyek" (lembab dan tidak berdaya maju) sebenarnya seorang MB yang berpandangan jauh dan ikut sama ..

1/07 5:06 pm Isu sampah di Kelantan dan tabiat rakyat

Abdul Fattah mengetuai punggutan sampah. Foto: Syam Ghaz. SUSUPAN PETANG Banyak teman media sosial mengangkat status mengenai sampah di Kelantan. Saking banyaknya busuk dan huduh pula jadi ruang media sosial terutamanya muka buku -- Facebook . Usaha pihak kerajaan negeri menganjurkan kerja amal punggut sampah dikritik hebat dan Exco berkaitan sampah, Pengerusi Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Abdul Fattah Mahmood dipalu dan disindir secukupnya. Tidak dinafikan sampah wujud ..

30/06 8:52 am Husam tegur Hadi elak jadi macam Ahok

SESUDAH SUBUH Husam: Hadi langgar ayat Quran? Kenyataan Husam Musa yang dibuat semasa berucap di majlis hari raya anjuran Parti Amanah Negara (Amanah) di Kota Bharu malam tadi mengaitkan Abdul Hadi Awang sedikit agak keras, tetapi tepat. Ia tentu akan menjungkitkan ekor mereka yang taksub kepada pemimpin utama parti agama (Pas) dan akan meledakkan api kemarahan kepada Husam. Ekoran kenyataan Husam semalam mungkin selepas ini ia akan menjadi polemik berpanjangan dan Husam akan diserang ..

29/06 9:19 pm Betulkah Ibrahim mahu berhijrah ke Rantau Panjang?

CATATAN MALAM Membuka bicara maudu' politik selepas berihat lebih sebulan kerana berpuasa, saya ingin mengisahkan perihal Ibrahim Ali yang saya panggil dia sebagai Selentia. Saya kira Inchik Ibrahim tidak tersinggung kerana saya memanggilnya demikian kerana dia sendiri menganggap dia sebagai sang "Raja Katak". Apa yang hendak saya perihal hal Ibrahim kali ini ialah mengenai hasratnya atau angan-angan dipasangnya menjelang Piraum -- pilihan raya umum akan datang. Kandati beberapa kali dia ..

28/06 5:53 pm Balaisah Gual Nibong terus imarak

CATATAN RAYA Loding mendengar sesuatu diperkayakan oleh Dr Hallo N. Alhamdulilah perjalanan saya untuk berhari raya pada tahun ini sudah selesai dengan selamatnya, apabila saya kini berada di rumah sesudah bertemu cucu di Sitiawan, Perak. Sebelum itu perjalanan merentasi banjaran Titiwangsa sebanyak dua kali, dari Kuala Lumpur ke Kampung, kemudian ke Sitiawan, Perak. Tahun ini saya beraya di kampung dan solat Aidilfitri di Balaisah peninggalan awarah datuk, Almarhum Haji Othman Yaakob r.h. Agak ..

21/06 12:14 am Dalam kes profil tinggi penjawat awam kena, orang politik lepas

SUSUPAN PETANG Bekas pengerusi FGV Mohd Isa Samad bersama isteri hadir ke pejabat SPRM hari ini. Tidak dipasti beliau hadir atas kapasiti orang tersangka ataupun sebagai saksi. Sebelum ini pihak SPRM kata ia akan memanggil lebih 40 saksi untuk memberi keterangan berhubung isu pergolakan dalam FGV -- pertembungan antara pengerusi Isa Sama dengan CEO, Zakaria Arshad. Berpandukan kepada sejarah masa lampau, saya tetap yakin orang politik yang terbabit dalam pertembungan itu akan selamat sebaliknya ..News Buzz    Umno unfazed by Singapore 1MDB convictions, denies it .. - M-Ins
The Malaysian Insight Umno unfazed by Singapore 1MDB convictions, denies it is kleptocracy The Malaysian Insight They said Singapore authorities were well within their rights to take action if they felt that their money-laundering laws had been flouted. In Malaysia , however, authorities have ..
Ads