Mobile

Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
21/11 11:26 am Ketidaklulusan permhonan PH tanda Najib takut

RESPONS Najib Razak dan para pembantu serta panglimanya sering kali bermadah dengan penuh keberanian kononnya kerajaan pimpinannya masih diyakini rakyat. Pelbagai fakta mengenai kehebatan kerajaanya dikemukakan kepada umum, sampai setengahnya diulang baca berkali-kali. Seorang pembaca berita di stesen televisyen memberi tahu dia sendiri sudah muak membaca skrip sama di depan tv berulang kali sehingga rasa mukanya dah kematu kerana dicemuhi oleh penonton. Tetapi katanya apakah daya kerana kerja, ..

18/11 8:29 pm Syabas Anwar, Zahid dan Najib mengajar seni politik yang jilah

ULASAN PERISTIWA Najib dan Zahid bersama isteri masing-masing menziarahi Anwar. Kita senang dan gembira apabila perdana menteri Najib Razak bersama isteri Rosmah Mansor dan Zahid Hamidi bersama Hamidah Khamis datang menziarahi Anwar Ibrahim di hospital. Gambar kunjungan mereka tular di media sosial disaksikan puluh ribu pasang mata. Ramai orang seronok melihat gambar itu termasuk juga saya. Sesiapa yang cintakan perdamaian dan hidup secara bersaudara, mengalu-alukan politik demikian. Sepatutnya ..

17/11 11:23 am Wisma Tokguru jadi rebutan adik beradik

TAZKIRAH PAGI Solat hajat di Wisma Tokguru. Foto: Hairie Harun. Ahli dan penyokong Pas Kelantan semalam dan malam tadi bersorak dan bertakbir besar kerana meraikan kemenangan atas penolakan injuksi dibuat Husam Musa. Husam membuat injuksi terhadap orang bernama Yassin Yusuff daripada membawa Pas memasuki ke premis Wisma Tokguru di Salor. Dua hari mahkamah mendengar perdebatan terhadap injuksi dibuat Husam itu dan semalam memutuskan bahawa injuksi itu ditolak, serentak itu membenarkan Pas ..

14/11 11:33 am Wisma Tokguru, dendam Pas yang menguntungkan Amanah

DALAM "BEREKAN" HUJAN Husam menasihat orang Amanah bertenang hadapi kerenah Pas. Tanggal 16 November, lusa adalah tarikh akhir yang ditetapkan oleh Pas Kelantan untuk memasuki Wisma Tokguru di Salor itu sebagai menandakan parti itu memiliki premis itu secara rasmi. Pada hari itu juga Pas akan mengadakan solat hajat dan syukur; dikerahkan para penyokongnya beramai-ramai. Khabarnya untuk menjayakan majlis itu dan bagi menarikan kehadiran disediakan makanan (upah) untuk 5,000 orang. Ertinya Pas ..

12/11 2:36 pm Zahid gambarkan BN sangat terdesak di Penang

NOTA PETANG Kesian Zahid Hamidi sampai terpaksa menggunakan ilmu "paranormal" dan hukum karma alam untuk mempengaruhi orang Cina di Pulau Pinang untuk membolehkan partinya BN merampas negeri itu apabila mengaitkan kejadian banjir kilat yang berlaku beberapa hari lalu sebagai petanda daripada Tuhan bahawa negeri itu akan dapat dirampas oleh BN. Cara Zahid itu lebih kurang sahaja cara budak-budak parti agama (Pas) di negeri itu yang membuat andaian banjir yang berlaku di Pulau Pinang sebelum ini ..

9/11 2:08 pm Tidak perlu serah memorandum hina Bugis kepada Sultan

NOTA PETANG Umno Selangor menghantar memorandum kepada Sultan negeri itu ekoran DUN Selangor enggan menerima usul berhubung cemuhan Dr Mahathir Mohamd kepada Najib yang dikaitkan dengan ethnik Bugis. Jika difikir secara logik untuk apa Umno hantar memorandum kepada Sultan? Apakah perlu senda gurau hatta penghinaan dilakukan di pentas politik dibawa kepada Istana. Apakah Istana hendak dijadikan macam rumah Ketua Cawangan Umno menerima atau dibawa apa sahaja isu termasuk masalah longkang ..

6/11 8:19 am PPWS maufakat demi keselamatan & kesejahtraan bersama

CATATAN SEKITAR "United Siagans" bergambar sebelum mesyuarat. Kesejahteraan hidup dalam sebuah taman perumahan di tengah-tengah ibukota kosmopolitan seperti Kuala Lumpur ini bergantung erat kepada kerjasama di kalangan penduduknya. Walaupun kerajaan atau pihak berkuasa (PBT) seperti DBKL, pasukan keselamatan (Polis) bertanggungjawab dalam mengadakan prasarana dan mengawal keselamatan, namun nadi utama menjamin tercapainya matlamat bersama itu adalah para penduduknya. Dalam sesebuah kampung atau ..

4/11 6:35 pm Pas Kelantan tunjuk berani di Salor dan Pasir Puteh

ULASAN PETANG Para peniaga membantah perobohan pasar. Ada dua isu yang heboh diperkatakan oleh orang ramai di Kelantan dewasa ini khasnya di kalangan pemain dan pemerhati politik di mana kedua-dua perkara atau isu itu tidak pun patut jadi isu panas. Perkara itu ialah pembelian secara senyap tanah menempatkan Wisma Tokguru di Jalan Pendek, Salor dan kedua isu keengganan peniaga di pasar lama Pasir Puteh berpindah ke pasar baru, Siti Hajar. Kedua-dua isu ini sebenarnya bukan merupakan isu besar ..

29/10 7:26 pm Dikeko membahayakan Pas Kelantan

Dikeko di Laklah yang mendapat sambutan hangat. SESUDAH SUBUH Belum ada kajian secara imperikal dibuat menunjukkan apakah kerajaan Pas Kelantan tidak sedikit pun bimbang dengan kemunculan parti Parti Amanah Negara (Amanah) yang kini telah menyatukan diri dan membentuk kekuatan bersama tiga parti lain; PKR, DAP dan PPBM menerusi Pakatan Harapan. Apakah kolaborasi itu tidak akan mengugat kerajaan peninggalan Nik Abdul Aziz Nik Mat berusia 27 tahun itu. Kalau pun ada kajian secara teori mengenai ..

28/10 9:27 am Untuk apa Najib puji Zahid?

NOTA PAGI Di hujung pembentangan Bajet 2018 semalam Najib Razak mengalungkan karangan manik kepujian buat Zahid Hamidi. Katanya dia bertuah mempunyai Zahid dalam pasukannya, Zahid bukan sahaja seorang timbalan tetapi seorang sahabat. Pujian itu tentu mengejutkan Zahid kerana itu beliau menyifatkan ia lebih baik daripada bajet. Zahid menerima ia adalah satu bonus bejat buatnya yang sama sekali tidak terfikir kerana kalau untuk meletakkan Zahid sebagai pemancu utama menyegarkan ekonomi negara ..

26/10 3:39 pm Menanti bajet Najib esok

ULASAN PETANG Semua rakyat Malaysia yang "mukalaf", (baca yang tahu berfikir dan peka) kini sedang menunggu pembentangan Bajet 2018 oleh Najib Razak petang esok. Dalam penantian itu semua orang berharap semoga bajet tahun depan akan memberi kebaikan dan keuntungan kepada diri masing-masing. Diharap akan adalah baksi dan inisiatif diumumkan Najib nanti. Al maklumlah dewasa ini rakyat tertekan dengan bebanan kos sara hidup yang berat. Tekanan ini bukan lagi khayalan, tetapi suatu realiti. Semua ..

23/10 8:26 am Pemuda Pas belajar lah berhemah seperti Tokguru Nik Aziz

SESUDAH SUBUH Doa dibaca selepas berjaya pacak bendera. Petang semalam segerombolan anak-anak muda parti Pas Kelantan telah "menyerang" kompleks Amanah yang terletak di Jalan Pendek Kota Bharu. Tujuan mereka ialah untuk menaikkan bendera di sekitar bangunan berkenaan yang diistyharkan sebagai menjadi milik Pas. Tindakan itu sebagai simbolik mereka sudah berjaya merampas kubu Amanah. Bangunan itu selama ini menjadi Pusat Khidmat Adun Pas kawasan Salor Husam Musa kemudian bertukar warna menjadi ..News Buzz    I did what I could for Anwar, says Dr Mahathir - Free .. - FMT
Free Malaysia Today I did what I could for Anwar, says Dr Mahathir Free Malaysia Today mahathir-mohamad-anwar-ibrahim- malaysia -1 PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad today claimed he did what he could for his former deputy Anwar Ibrahim. He said this during a town hall ..
Ads