Beta Mobile

Headlines : Sayuti Omar News   Page 1    
18/05 9:09 am Selamat menyambut Ramadhan Karem.

PEMAKLUMAN Untuk beberapa hari mulai hari ini 18 Mei, hingga 30 Mei 2017 blog ini mungkin tidak ada kemasukan baharu (posting). Pohon kemaafan banyak kepada penjengok yang terus mengintai blog ini. Terima kasih juga atas sokongan dan kepercayaan anda. Insya-Allah blog ini akan di update mulai 1 Julai hadapan. Sehubungan itu saya mengambil kesempatan selamat menyambut ketibaan Ramadhan 1438 kepada semua penjengok sekalian. Semoga segala amal ibadat kita di sepanjang bulan Mulia itu nanti dan ..

17/05 8:04 am Operasi "Anjing" di Kelantan bakal makan diri

SESUDAH SUBUH Semalam Pengerusi Amanah Kelantan, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (foto) mendedahkan apa dinamakan Operasi Gonggong berlaku di Kelantan. Menerusi operasi ini jelasnya, ada orang Umno meminda pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain untuk memastikan kemenangan. Kawasan yang terlibat atau akses dengan operasi ini ialah kawasan yang berkedudukan 50 : 50 bagi Umno menenangi kerusi-kerusi parlimen berkenaan. Menurut Wan Rahim terdapat sekurang-kurang enam kawasan terlibat dengan ..

13/05 10:30 am PKR tidak pernah khianati prinsip tahalul syiasi - Anwar

KENYATAAN Penasihat Umum KeADILan, Anwar Ibrahim menegaskan bahawa partinya sesekali tidak mengkhianti prinsip tahalul syiasi dan menganggap tuduhan itu sebagai satu yang tidak adil dan tidak wajar kepada partinya. "Saya mengulangi kenyataan Presiden KEADILAN bahawa KEADILAN tidak pernah mengkhianati prinsip tahaluf siyasi semenjak terbentuknya muafakat politik walaupun ada pihak yang mentohmah KEADILAN dengan tohmahan yang tidak adil dan tidak wajar," katanya dalam satu kenyataan rengkas ..

11/05 8:53 pm Usul tahaluf syiasi menjerat Azmin Ali?

ULASAN AWAL Majlis Syura Ulama (MSU) parti agama (Pas) petang ini telah mengumumkan hasil sidang mereka bahawa usul memutuskan tahaluf syiasi dengan PKR diterima. Ertinya MSU telah mengerjakan tugasan mereka. Institusi itu membuat keputusan dari konteks keselarasannya dengan perlembagaan parti agama itu yang berlandaskan al Quran dan al Hadith. Nampak berhati-hati benar Pas untuk memutuskan hubungan dengan PKR. Walhal kalau hendak diikutkan semangat perlembagaan dan organisasi, (cara ..

9/05 11:53 am Warkah Mimpi Yang Terganggu - buat Abdul Hadi Awang

SURAT TERBUKA Dengan hormat agung, Mengunjungi Al Fadhil Tuan Guru Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang. Presiden Parti Islam seMalaysia (PAS), di tempat. Syukur saya ke hadrat Allah swt kerana taufik dan hidayat, sir dan tajalli-Nya dapat saya siapkan surat ini yang dituju kepada Tuan Guru Presiden PAS, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang. Izinkan saya membahasakan dirinya sebagai "Ayah Chik" pada sepanjang membicarakan isi surat ini. Sebelum memulakan bicara dihamparkan sebidang doa panjang agar ..

9/05 9:02 am Demam pilihan raya di Kelantan mulai merebak

CATATAN PERJALANAN Bendera Amanah megah berkibar. Minggu lepas saya berada di Kelantan empat hari, bermula 26 hingga 29 April 2017. Jarang saya ke Kelantan mencecah tiga malam. Paling-paling lama pun dua malam. Selepas menemui ibu, merasa masakan, melihatan tanamannya di belakang rumah atau bermanja dengannya serta bertanya khabar waris warah saya akan balik ke Kuala Lumpur bergelumang dengan dunia rutinan saya. Saya tidak betah di Kelantan akhir-akhir ini. Semacam sudah hilang keseronakan yang ..

6/05 6:34 pm Lubang besar Pas hampir siap?

KABINET PAS Umpama perjalanan rombongan membawa anak teruna (pengantin) menuju ke pelamin untuk dipersandingkan, semakin lama ia semakin dekat menghampiri pelamin yang dibina bersebelahan kamar tidur. Pembawa bunga manggar dan penjunjung pulut kuning dan segala macam barangan (mahal hantaran) atas "par" juga bersemangat mengiringi perjalanan pengantin. Mustapa dibuang ke laut. Tuan Ibrahim bersedih? Kompang juga semakin rancak dibunyikan. Tum tum tum... bertalu-talu diselang dengan tepuk tangan ..

5/05 11:14 pm Syukur blog Merah Tinta genap satu dekad

CATATAN 10 TAHUN BLOG MERAH TINTA Tanggal 17 April lalu genap 10 tahun blog Merah Tinta ini dibangunkan dan menemui anda penjengok sekalian. Dalam tempoh itu saya telah membuat 5,502 posting atau catatan dalam berbagai topik sosial, budaya dan politik berserta dengan ribuan keping gambar. Paling ketara ialah mengenai topik hal ehwal politik negara. Sebenarnya blog ini bukan sahaja berkisar kepada catatan sInggungan isu-isu politik, tetapi ia mencakupi sosial, budaya, perjalanan - advanture ke ..

3/05 10:09 pm Kedudukan kerajaan Selangor tunggu Azmin balik

TITIK MALAM Abdul Hadi Awang Penerimaan usul tahaluf syiasi, pemutusan hubungan politik Pas dengan PKR di muktamar Pas telah menimbulkan berbagai spekulasi. Semua ia memberi kesan negatif kepada Pakatan Harapan (PH), terutamanya mengenai kedudukan kerajaan Selangor yang secara relatifnya didokong oleh tiga buah parti PKR, DAP dan Pas campur dengan dua Adun Pas yang dianggap "khianat" dan menyertai Amanah. Sejak usul berkenaan diluluskan secara sebulat suara oleh para perwakilan muktamar Pas ke ..

3/05 5:31 pm Keikhlasan dan ketulusan seorang Mahfuz

PENGAMATAN Mahfuz tegur pemimpin kerana dia sayangkan Pas. Saya mengangkat kedua belah tangan, tabik hormat kepada Mahfuz Omar bagi menyatakan kekaguman dan penghormatan kepada ahli Parlimen Pokok Sena itu atas sikap berani, ikhlas dan jujur yang ada kepadanya selaku pejuang politik. Mengikuti ucapannya dalam ceramah di Kota Bharu malam tadi, bagi saya Mahfuz bukan sahaja berjiwa besar tetapi telah memperhambakan dirinya 100 peratus untuk merealisasikan cita-cita perjuangan yang ditarbiahkan ..

2/05 7:24 am PAS perlu ambil pengajaran dari kehadiran angin ribut

MUKTAMAR PAS KE 63 Ucapan penggulungan oleh Presiden Pas, Abdul Hadi Awang, satu detik yang sangat ditunggu-tunggu tetapi sayang tidak dapat atau sempat diikuti oleh saya dan orang lain juga yang mengikuti muktamar berkenaan menerusi siaran langsung streamyx itu. Tiba-tiba sahaja talian streamyx terputus apabila saat untuk mendengar ucapan presiden itu tiba. Saya harap ia bukan sabotaj sebaliknya kelemaan dihadapi parti itu kerana kemiskinannya? Sebahagian khemah expo dibaham ribut. Jadi tidak ..

1/05 4:05 pm Nasaruddin Hassan gagal rebut kerusi naib presiden

SENGGANG MASA Muktamar parti agama (Pas) ke 63 akan berakhir sekejap lagi. Ketika ini muktamar dihentikan seketika sementara menunggu ucapan penggulungan oleh presiden Pas Abdul Hadi Awang kerana gangguan masalah teknikal. Seperti mana diumumkan oleh pengerusi tetap penghawa dingin dalam dewan muktamar itu tidak berfungsi kerana masalah eletrik. Suasana dalam dewan muktamar menjadi panas menjadikan para muktamirin tidak selesa. Penghawa dingin tidak berfungsi semasa wakil muslimat membuat ..

1/05 9:14 am Pas sudah siapkan lubang besar untuk menimbus dirinya

MENURUN BULAN Muktamar parti agama ke 63 yang sedang berlangsung di Kedah adalah kemuncak kepada pencapaian BN khasnya Umno untuk menghancurkan parti compingannya yang ditubuh tahun 1951 itu. Usaha Umno untuk memporak perandakan Pas sememangnya bermula sejak lama dahulu, tetapi usaha itu lebih kepada memelihara Pas untuk menjaga kepentingannya. Sebelum ini Umno menjadikan Pas laksana sebagai "monyet" atau "kera" untuk memanjat nyiurnya sahaja. Mana-mana nyiur tinggi digunakan "Pas" untuk ..

30/04 6:39 pm Debaran Azmin Ali sudah berakhir - Pas putus hubungan dengan PKR

LANGSUNG DARI KEDAH Baru sekejap tadi Muktamar Pas ke 63 yang sedang berlangsung di Kedah telah melulus dan menerima usul memutuskan hubungan (tahalus syiasi) dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR). Usul berkenaan dibawa oleh 23 Pas kawasan dan dua Dewan, Ulama dan Dewan Pemuda. Usul itu datang dari kawasan di hampir seluruh negeri kecuali Kelantan dan banyaknya dari Terengganu. Usul itu dibentangkan oleh wakil Dewan Ulama, Zulkifli Ismail (foto) kemudian ia disokong oleh wakil Pas dari kawasan ..

25/04 5:44 pm Muktamar Pas kenapa Azmin yang berdebar?

ULASAN Siapa berselfie dengan siapa, Hadi ke Azmin. Mukatamar Pas ke-63 yang akan berlangsung empat hari lagi tidak mendebarkan banyak pihak dalam kalangan Pas terutama pemimpin tertingginya. Walaupun ada pencabar untuk jawatan naib presiden, tetapi ianya bukan suatu yang menarik untuk dinanti-nantikan dan tidak begitu mendebarkan. Sama ada berjaya atau tidak ahli Parlimen Temerloh, Nasaruddin Hassan menjadi salah seorang naib presiden, ia bukan perkara yang dinanti-tunggukan. Begitu juga sama ..

25/04 9:10 am Umno Kelantan ada tiga kapten?

SESUDAH SUBUH Semasa berucap pada majlis Makan Malam Gelombang Merah anjuran Himpunan Mahasiswa Kelantan (HIMSAK), Ahmad Zahid Hamidi memberi semangat kepada golongan mahasiswa di Kelantan supaya membawa perubahan berdasarkan perpaduan dan intelektualisme dan kerohanian. Mesej disebalik saranan itu, apa yang TPM itu mahu mahasiswa menjadi agen membentuk gelombang untuk merampas Kelantan dari tangan Pas dalam Piraum akan datang. Menurut Zahid pada masa ini adalah waktu terbaik untuk Umno ..

23/04 9:00 pm Ladang Rakyat kalah dengan Orang Asli

LAPORAN Tuduhan dan tanggapan kumpulan pejuang hak asasi dan alam sekitar yang membela nasib Orang Asli di Ulu Kelantan yang diabaikan oleh kerajaan Kelantan pimpinan Ahmad Yakob selama ini sebagai sangaja dilakukan untuk memburuk-burukkan kerajaan Kelantan, terbukti hari ini ianya satu tuduhan jahat apabila Mahkamah Tinggi Kota Bharu telah memutuskan tanah seluas 9,361.5 hektar di Pos Belatim, Ulu Nenggiri, Gua Musang sebagai tanah adat Orang Asli. Wakil Orang Asli yang menyaman bersama peguam ..

23/04 8:18 am Cadangan Amanah untuk perkasakan syariah di Kelantan

DOKUMEN DAN JANJI Husam bentang kertas dasar syariah. Walaupun Parti Amanah Negara (Amanah) baru berusia setahun jagung tetapi idea dan gagasan yang dilontarkan pemimpinnya menunjukkan parti berkenaan sudah matang dan mempunyai komitmen yang tinggi dalam setiap aspek yang diperjuangkan. Kewujudannya dalam rangka mempersiapkan sebuah kerajaan yang mampan. Ini dapat disaksikan kepada beberapa tawaran atau pun pelan tindakan bakal dilaksanakan sekiranya parti itu diberikan mandat oleh orang ramai ..News Buzz    Mahathir signs petition seeking former deputy Anwar's .. - Today
TODAYonline Mahathir signs petition seeking former deputy Anwar's release TODAYonline (Above: Dr Mahathir Mohamad's signature is the third one in this petition to free jailed Opposition leader Anwar Ibrahim. Photo: Malay Mail Online). Anwar was deputy premier and heir apparent to Dr Mahathir ..
Ads