Beta Mobile

Headlines : Kadirjasin News   Page 1    
14/08 12:36 am 1MDB: Daripada Sivil Kepada Jenayah

Jumlah ini amatlah kecil berbanding duit 1MDB yang lesap dan kesalahan Yingluck ringan berbanding jenayah kewangan 1MDB. Yingluck dituduh buat salah dalam pemberian subsidi kepada penanam padi. Duit 1MDB masuk akaun Najib dan untuk anak bini serta Jho Low berfoya-foya. Kita tahu bahawa tindakan macam yang berlaku di Thailand itu tidak akan berlaku di Malaysia setidak-tidaknya selagi kerajaan Umno/BN pimpinan Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan ..

10/08 1:10 pm Panji-Panji Simbol Hegemoni Politik Bentuk Baru

Gambar panji-panji ini menjadi tarikan dan menular dalam media sosial selepas Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, merasmikan upacara pecah tanah projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) di Kota SAS, Pahang semalam. Panji-panji itu adalah pratayang (preview) kepada apa yang akan datang bersama projek ERCL yang dibiayai oleh hutang RM55 bilion dari China. Bukan panji-panji bahasa Mandarin itu saja datang ..

8/08 12:59 am Dr Mahathir Yang Dihina, Zahid Sendiri Yang Kena

Ada dua isu di sini. Satu, Reezal kata Dr Mahathir bohong dan dua, tajuk berita surat khabar yang kata tidak ada pertemuan di antara Dr Mahathir dan Zahid. I su ini bukanlah susah sangat untuk disahkan. Kalau Dr Mahathir bohong, Zahid boleh buktikan dengan menyiarkan rakaman yang kononnya dia buat semasa pertemuan dengan bekas Perdana Menteri itu. Zahid kata dia ada buat rakaman. Biasalah. Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri tentu ada macam-macam kemudahan untuk intip dan ..

4/08 1:24 pm Kecuaian Jenayah 1MDB

Hutang tertangguh 1MDB RM2.56 bilion. Bon Bank Negara RM2.5 bilion. Kebetulan atau memang dirancang? Tempoh tutup bon Bank Negara 4 Ogos. Tempoh akhir 1MDB kena bayar adalah lima hari kerja bermula 1 Ogos ( lebih kurang pada 6 Ogos). Kalau tak bayar juga, denda dan tindakan lain akan dikenakan. 1MDB kata duit untuk bayar hutang IPIC adalah daripada program rasionalisasi tapi terlewat sikit sebab peraturan dan kelulusan. Tak ramai orang percaya alasan rasionalisasi atau apa-apa pun hikayat ..

28/07 12:26 am If Transformation Works Why do the Rakyat Suffer?
26/07 9:18 am Insentif Felda Duit Siapa?

Baguslah peneroka Felda mendapat durian runtuh. Tetapi siapa yang membiayainya? Silap-silap peneroka sendiri yang berhutang untuk membiayai insentif itu. Ini adalah kerana kedudukan kewangan Felda, khususnya dan kerajaan pusat amnya, lemah longlai. Maka adalah mustahil insentif itu diberikan sebagai bonus atau habuan tetapi lebih berupa pinjaman yang secara tersirat atau tersurat terpaksa dibayar balik oleh penerima. Pengerusi baru Felda, (Tan Sri) Shahrir Abdul Samad sendiri mengaku kepada ..News Buzz    Pop stars, models, and Hollywood: The crazy life of .. - Businessinsider
Business Insider Pop stars, models, and Hollywood: The crazy life of the man accused of siphoning $4.5 billion from Malaysia's state fund Business Insider Between 2009 and 2014, Low and his associates moved $4.5 billion from Malaysian fund 1MDB into bank accounts all over the world, through ..