Beta Mobile

Headlines : Harakah News   Page 1    

20/07 11:29 pm
Kelantan hargai dipilih lokasi ijtimak antarabangsa

KERAJAAN Kelantan merakam ucapan terima kasih kepada Kesatuan Ulama Islam Sedunia kerana memilih negeri tersebut sebagai lokasi ijtimak. Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata ijtimak terbabit memberi kebaikan kepada umat Islam. Katanya kerajaan Kelantan sedia memberi kerjasama bagi menjaya pelbagai program lain pada masa akan datang. "Ijtimak ini akan lahir natijah bagi meningkat perpaduan dalam kalangan umat Islam," katanya ketika merasmikan praperasmian ijtimak di Dataran ..20/07 10:38 pm
Hujan lebat tidak halang Ijtimak Kelantan 2017

PENTAS Ijtimak Kelantan 2017 malam pertama tetap hangat biar pun hujan dan guruh agak kuat menjelang Maghrib tadi. Hujan turun begitu lebat tempias ke bawah khemah besar tempat berlangsung ijtimak di Dataran Stadium menyebabkan kuliah Maghrib yang dijadualkan dibatal. Malah bekalan elektrik juga terputus seketika. Hujan lebat memaksa petugas sukarelawan terpaksa bekerja keras mengalih kerusi ke tempat teduh. Tikar tempat solat juga basah kuyup di bawah khemah. Solat Isyak tetap diadakan biarpun ..

Lebih 1,500 sukarelawan bertugas di ijtimak - 20/07 6:54 pm

SERAMAI 1,526 sukarelawan dari seluruh negara akan berkhidmat sepanjang Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia yang bermula malam ini. Setiausaha Jawatankuasa Kecil Sukarelawan Ijtimak, Ustaz Nasruddin Mahmud Muhaidin berkata, sebahagian besar sukarelawan berkenaan dari Kelantan. "Ia bersesuaian Kelantan sebagai tuan rumah ijtimak berkenaan," katanya ketika ditemui selepas menyampaikan taklimat kepada sukarelawan terbabit di tapak ijtimak. Beliau juga berkata, sukarelawan terbabit ..

Konvoi anak muda mulakan acara ijtimak - 20/07 6:48 pm

IJTIMAK Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia kali ke-4 bermula petang ini dengan konvoi anak-anak muda dari JKR 10 di Kampung Sireh ke Dataran Stadium. Mereka datang daripada pelbagai tempat di Kelantan bagi memberi sokongan penuh terhadap program berkenaan. Penolong Setiausaha III Pemuda PAS Malaysia, Mohd Afif Rabbani Abdullah berkata, program tersebut merupakan sebahagian aktiviti untuk anak muda sempena ijtimak di Kota Bharu. Selain konvoi katanya, anak muda juga mengikuti pelbagai ..

Ramai usahawan minat sertai ekspo ijtimak - 20/07 3:08 pm

JAWATANKUASA Ekspo dan Pameran sempena Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia terpaksa menolak banyak permohonan peniaga yang mahu menyertai ekspo terbabit. Setiausaha Ekspo dan Pameran, Zailani May berkata, hanya 120 gerai usahawan dapat disediakan di tapak ekspo. Kita menghadapi masalah ruang yang terhad, lebih-lebih lagi gerai jualan dibuka kepada usahawan dari seluruh negara, katanya di Kota Bharu. Menurutnya juga di lokasi sama terdapat sebanyak 25 gerai pameran agensi ..

Ijtimak: Jabatan Amal kerah lebih 600 anggota - 20/07 2:46 pm

JABATAN Amal Malaysia menghantar seramai 600 anggota bagi membantu melancarkan perjalanan Ijtima Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia yang berlangsung di Kota Bharu mulai hari ini. Ketua Pengarahnya, Mohd Nazree Mohd Aris berkata, jumlah berkenaan bagaimanapun dijangka meningkat menjelang esok. Semua Jabatan Amal peringkat negeri kecuali Sarawak menghantar wakil untuk bertugas di ijtimak. Mereka termasuk 20 doktor dari Amal Medik. Anggota perubatan ditugas membuat rawatan segera orang ..

Peluang kerja daripada sumber halal dan bersih - 20/07 2:09 pm

SEKIRANYA diberi mandat untuk memerintah, PAS Terengganu yakin bukan sahaja dapat mewujudkan peluang pekerjaan, bahkan yang lebih penting, ianya dijana daripada bidang-bidang ekonomi yang halal dan bersih. Timbalan Pesuruhjaya II PAS negeri, Dr Alias Razak berkata, ia bertepatan dengan tema manifesto PAS yang mahu menjadikan Terengganu negeri Berkat, Maju dan Sejahtera. Semua orang sudah arif dan maklum bahawa Terengganu ini antara negeri yang masih mundur dalam negara kita dengan ..

PKINK bangun taman perumahan berkonsep hijau - 20/07 11:47 am

HASRAT kerajaan negeri bagi mencapai 5,000 unit rumah dibina di Kelantan pada penggal ini hampir menjadi kenyataan apabila turut dibantu agensi-agensi kerajaan negeri dan syarikat swasta. Antaranya Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) kini sedang membangunkan taman perumahan berkonsep hijau di Kota Jembal. Projek itu merupakan pembangunan bercampur dengan rekaan moden dilengkapi rumah teres, berkembar dan banglow. Selain itu rumah kedai dan pejabat setinggi tiga tingkat. Pegawai ..

PAS Sabah desak batal kontrak dengan Syarikat Pentagon - 20/07 9:49 am

PAS Sabah menggesa pihak kerajaan agar menghentikan serta merta perkhidmatan Syarikat Pentagon (Syarikat C3 Power (M) Sdn Bhd) yang menguruskan bekalan ekektrik secara kontrak kepada tiga kampung dekat sini. Ini ekoran kegagalan pihak tersebut memberikan perkhidmatan bekalan elektrik kepada tiga buah kampung berkenaan iaitu Kampung Bakau, Kampung Sundang dan Kamping Forest yang melibatkan kira-kira 10,000 penduduk. Penduduk kampung terbabit terpaksa bergelap sejak kira-kira seminggu yang lalu ..

Menteri sokong Ijtimak Perpaduan Ummah - 19/07 7:12 pm

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom menyifatkan Ijtima Antarabangsa Perpaduan Ummah yang akan diadakan di sini bermula esok begitu baik. Beliau berkata program berkenaan bukan untuk kebaikan ummah semata-mata, sebaliknya memberi kesan positif kepada kerajaan Malaysia. "Saya mengalu-alukan usaha murni ini di setiap negeri. Terima kasih saya ucapkan khususnya Kelantan yang akan menjadi tuan rumah. "Kita berharap apa yang diusahakan itu, sama ada di peringkat ..

Jangan ulangi daging kambing bercampur babi - 19/07 6:43 pm

SEKRETARIAT Suara Pengguna Prihatin Malaysia (SPPM) melahirkan rasa kesal dengan tindakan pengimport produk dan pengusaha tempatan daging sejuk beku yang rakus mengaut keuntungan sehingga tidak menghiraukan sensitiviti umat Islam dengan penemuan 4 kontena daging kambing bercampur daging babi di dalam kontena yang sama pada 16 Julai lalu. SPPM mendesak agar siasatan dilakukan dengan teliti dan terperinci oleh pihak yang bertanggungjawab dan hukuman setimpal mesti dikenakan terhadap pengimport ..

Adun PAN kitar isu lama - 19/07 6:28 pm

PADA 27 Oktober 2015 seorang pemuda yang mendakwa mewakili pengundi luar Kelantan membuat laporan dakwaan rasuah lebih RM5 juta berkaitan pembalakan di Kelantan. Laporan itu dibuat di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan menyerah dokumen lebih 50 helai. Dokumen itu mendakwa wujud transaksi pembayaran wang kepada seorang Exco bagi perbelanjaan ke luar negara. Dan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) minggu lepas Adun Salor, Datuk Husam Musa sekali lagi mendakwa ..

100 hari PH tanpa agenda Islam - 19/07 6:24 pm

KENYATAAN pemimpin DAP Johor, tidak nampak konsep politik Parti Amanah Negara (PAN) memperjuang Islam progresif, kini semakin nampak jalurnya. Pengarah Pendidikan Politik Johor, Mahdzir Ibrahim sebelum ini berhujah, beliau belum mendengar PAN memperjuangkan konsep tersebut berbanding PAS. Ini dibuktikan lagi dalam tawaran dikemukakan Pakatan Harapan (PH), tempoh 100 hari pertama setelah membentuk kerajaan, agenda Islam seperti dikesampingkan. Harapan hanya menyebut menghapus GST, menstabilkan ..

Guru Yik: PAN gali isu sambung hayat politik - 19/07 3:24 pm

PARTI Amanah Negara (PAN) dilihat terpaksa menggali sebanyak mungkin isu di Kelantan bagi menyambung hayat politik. Talian hayat PAN hanya menjadikan PAS sebagai musuh utama ketika Pakatan Harapan bercakap mahu menawan Putrajaya. Ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan minggu lepas Adun PAN dari Salor, Datuk Husam Musa bertegang leher dengan penyokong kerajaan dan anggota Exco berkaitan isu karbon kredit. Tahun lepas pemimpin sama menjulang isu sekumpulan Orang Asli menghalang ..

Solat hajat mula letak kerja ijtimak - 19/07 2:26 pm

AURA Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia semakin terasa apabila gerak kerja dimulakan dengan solat hajat diimamkan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Solat hajat diadakan di Kelantan Trade Centre (KTC) selepas solat Isya malam tadi. KTC akan berlangsung perasmian serentak seminar dakwah dan nadwah ulama antarabangsa pada petang Jumaat dan pagi Sabtu ini. Hadir sama Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pelaksana ijtimak tersebut, Datuk Che Abdullah Mat Nawi, Setiausaha ..

Jumaat ini bermula kebangkitan umat Islam - 19/07 2:11 pm

MIMBAR Jumaat di negara ini disaran menyahut kebangkitan baru umat Islam bagi membantah keganasan rejim Israel menghalang umat Islam solat di Masjid Aqsa. Presiden Cakna Palestin, Wan Sharafi Wan Mustaffa berkata, hari Jumaat ini diharap bermula kebangkitan umat Islam di masjid-masjid. Hari ini merupakan hari kelima Masjidil Aqsa ditutup rejim Zionis yang bermula 15 Julai lalu. Pembantaian, pukulan, tembakan dan tangkapan terus berlaku kepada saudara kita yang murabithin menjaga dan ..

Muslimat disaran rebut peluang hadiri ijtimak - 18/07 3:43 pm

GOLONGAN muslimat di seluruh negara disaran merebut peluang menghadiri Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia Kali Ke-4 yang bermula Khamis ini. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan, Mumtaz Md Nawi berkata, program itu berlangsung selama tiga hari bermula 20 Julai. Katanya, acara kemuncak pada malam 22 Julai yang menyaksikan tokoh-tokoh ulama dunia menyampaikan ucapan di Stadium Sultan Muhammad Ke IV. Program khas untuk muslimat pula akan diadakan pada ..

Tahniah Ziyad kerana pecah rekod dunia - DACS - 18/07 2:37 pm

DACS Malaysia mengucapkan tahniah dan syabas kepada atlit paralimpik negara, Muhamad Ziyad Zolkefli yang telah memecahkan satu lagi rekod dunia. Tahniah kepada atlit paralimpik negara, Muhamad Ziyad Zolkefli yang telah memecahkan satu lagi rekod dunia dalam acara lontar peluru lelaki F20 pada Kejohanan Olahraga Para Dunia 2017 di London semalam. demikian dinyatakan oleh Pengarah, Department of Arts, Culture and Sports (DACS), Dewan Pemuda PAS Selangor / Malaysia, Muhammad Fadzli b. Abu ..

Siapa sebenarnya ada kuasa eksekutif dalam PH? - 18/07 1:32 pm

PAKATAN Harapan dianggap terpaksa mewujudkan tiga jawatan utama dalam struktur pakatannya bagi mengelakkan pertembungan sesama sendiri. Naib Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Ahmad Fadhli Shaari berkata, jawatan ketua umum, pengerusi dan presiden seperti terpaksa diwujudkan mereka. Kita pun tidak tahu siapa sebenarnya yang mempunyai kuasa eksekutif dalam pakatan terbabit, katanya kepada media selepas majlis Mesra Aidilfitri Urusetia Belia dan Sukan (U-Bes) bersama warga media di Kota Bharu ..

Banyak NGO mohon sertai ijtimak antarabangsa - 18/07 11:08 am

KERAJAAN negeri menerima banyak permohonan untuk menyertai Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia, namun tumpuan kepada NGO dakwah sahaja. Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana ijtimak terbabit, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, begitu juga parti yang tidak terlibat dengan dakwah tidak dijemput. Tetapi mereka akan dijemput menyertai Ijtimak Kelantan 2017 pada malam 22 Julai di stadium bagi menunjukkan solidariti umat Islam bersama kepimpinan dunia Islam, katanya di Kota Bharu. ..CAP kesal keadaan Pantai Tanjung Dawai terbiar - 17/07 3:59 pm

PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan Kedah dan Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSPK) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sampah dan ancaman hakisan yang berlaku di kawasan pantai Tanjung Dawai ketika ini. Masalah yang sudah lama berlaku itu telah menyebabkan pantai sepanjang hampir 2km di sini kelihatan kotor dan mengalami tanah runtuh yang semakin serius. Dalam tinjauan yang dibuat CAP mendapati selain sampah sarap yang terdampar di kawasan pantai ..

Tanah runtuh: Penduduk gesa kerajaan P.Pinang ambil tindakan - 17/07 3:53 pm

PENDUDUK Paya Terubong menggesa kerajaan negeri Pulau Pinang menyemak atau mendefinisikan semula apa itu projek khas dalam garis panduan 2009 dalam usaha untuk melarang sebarang pembangunan pada masa hadapan di atas tanah bukit kecuali untuk kemudahan awam yang penting, sementara menunggu semakan semula Pelan Struktur baharu. Pelan Struktur Pulau Pinang 2020 yang diwartakan pada 2007 dan menyatakan bahawa pengecualian larangan pembangunan tanah bukit hanyalah untuk projek khas ..

Ijtimak antarabangsa jadi harapan ummah - 17/07 3:29 pm

IJTIMAK Antarabangsa Perpaduan Ummah (Rantau Asia) yang bermula Khamis ini menjadi harapan pelbagai pihak sebagai titik permulaan bagi menyatukan semula umat Islam. Orang ramai berharap ijtimak tersebut yang berlangsung di Kota Bharu mulai 20 hingga 22 Julai ini menjadi medan untuk menyatukan semula umat Islam. Pengerusi Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma), Johari Yap berkata, perpecahan yang berlaku dalam Islam sejak kebelakangan ini semakin ketara. Menurutnya, situasi itu bukan hanya ..

Nasib malang IPG dan guru pelatih - 17/07 2:44 pm

AHLI Parlimen Kuala Nerus Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali mendesak agar kerajaan menarik semula keputusan menghentikan elaun sara diri yang diberikan kepada para pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (ISMP) bermula ambilan Jun 2018. Apa yang mengecewakan katanya, para pelajar ini diminta untuk mendapatkan pinjaman daripada PTPTN sama seperti penuntut-penuntut di bidang dan universiti yang lain. Katanya, Institut Pendidikan Guru (IPG) yang terlibat dengan perubahan status ini mula ..

Calon MB direstui DAP pinggir agenda Islam - 17/07 12:32 am

PENGUMUMAN DAP bagi melantik Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Husam Musa sebagai calon menteri besar Pakatan Harapan mengejutkan banyak pihak. Ini kerana DAP diketahui umum secara konsisten menentang usaha kerajaan Kelantan memartabatkan perundangan Islam. Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, banyak pihak terkejut dengan pengumuman veteran DAP, Lim Kit Siang mengisytiharkan Adun Salor sebagai calon menteri Besar mereka. Katanya, ramai yang ..

Peguam sedia beri penjelasan isu karbon kredit - 17/07 11:36 am

ANGGOTA parlimen Kota Bharu sedia memberi penjelasan kepada Adun Salor, Datuk Husam Musa mengenai memorandum perjanjian kerajaan negeri dengan sebuah syarikat berkaitan karbon kredit. Datuk Takiyuddin Hassan berkata, langkah tersebut bagi memberi penjelasan terhadap dakwaan tidak berasas seperti dicanang Adun terbabit pada persidangan Dewan Undangan Negeri minggu lepas. Katanya, terdapat terma dalam perjanjian antara kerajaan dan syarikat terbabit hanya dapat difahami pengamal undang-undang. ..

Mengapa perlu tergugat dengan persiapan PAS? - 17/07 11:08 am

ANGKATAN Muda Keadilan (AMK) Permatang Pauh diingatkan agar cermat dan matang dalam membuat telahan agar tidak keterlaluan mengaitkan usaha dilakukan PAS sebagai memberi talian hayat untuk melestarikan impian rejim zalim Umno-BN mengganggu Parlimen Permatang Pauh. Pelancaran Jentera Pilihan Raya adalah sebahagian rutin dalam gerak kerja dan operasi PAS sebagai parti politik. Ia bukan perkara baharu, tetapi menyegarkan semula penyusunan dan keupayaan jentera. Malah, ia dilakukan mengikut ..

DHPP teruskan usaha tarik sokongan non-Muslim - 16/07 1:08 pm

TANPA Pakatan Harapan yang menggabung sebahagian pembangkang tidak menghalang Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bagi meneruskan gerak kerja menarik sokongan penduduk non Muslim. Timbalan Pengerusi DHPP Pusat, Lim Guan Seng berkata, mereka tetap bekerja seperti ketika kempen pilihan raya sebelum ini terutamanya di Kelantan biarpun tanpa penglibatan DAP. Katanya, DHPP tidak akan berhenti bagi meneruskan perjuangan bersama PAS. Kena sentiasa memberi perhatian kepada masyarakat Cina dan kaum ..Elaun guru pelatih disekat, Permata Pintar dapat dana - 16/07 1:02 pm

NGO Persatuan Gerakan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) mendesak agar Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) meneliti semula tindakan menghentikan elaun sara hidup dan perjalanan kepada guru pelatih Institut Pendidikan Guru (IPG) mulai Jun 2018 tahun hadapan. Presiden Pendidik Normala Sudirman berkata, masih belum terlambat untuk kerajaan menarik balik pengumuman yang dibuat sebagai langkah mengangkat martabat dan profession perguruan dalam persada politik negara. Beliau mempersoalkan apa ..Kebakaran pondok: Pemuda PAS sampai sumbangan - 15/07 10:03 pm

KEPRIHATINAN Pemuda PAS Malaysia atas insiden kebakaran Pondok Latifiah, Kampung Kuak Luar, Pengkalan Hulu telah membuktikan bahawa PAS sentiasa mengambil berat kebajikan institusi pengajian Islam. Atas dasar tersebut, Lajnah Kebajikan dan Prihatin Rakyat, Dewan Pemuda PAS Malaysia bersama Lajnah Kebajikan Pemuda PAS Perak telah menyampaikan sumbangan wakil pengurusan pondok tersebut, semalam. Sumbangan itu disampaikan oleh Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia; Ir Khairil Nizam Khiruddin , ..Pemuda PAS harap Saleem kembali sihat - 15/07 9:58 pm

SOKONGAN semangat diberikan Dewan Pemuda PAS Malaysia kepada penyanyi 'otai' bersuara emas, Saleem diharap menjadi penguat untuknya kembali sembuh dari ujian sakit sedang dihadapinya. Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Prihatin Rakyat, Ustaz Mohd Akmal Kamarudin telah berkunjung berziarah ke kediaman penyanyi kumpulan Iklim itu di rumahnya di Cheras, di sini petang tadi. Saleem atau nama sebenarnya, A M Salim Abdul Majeed, 55 tahun baharu sahaja keluar dari Pusat Pakar UKM setelah menerima rawatan ..

Rakyat Terengganu sedia buat perubahan - 15/07 6:09 pm

RAKYAT Terengganu dalam kalangan golongan muda dan orang lama sudahpun nenyatakan kesediaan untuk membuat perubahan pada Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) nanti. Sehubungan itu, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Ustaz Husain Awang menegaskan pihakya telah bersedia berhadapan PRU14 yang akan diadakan pada bila-bila masa. Oleh itu, katanya bagi meningkatkan kesiapsiagaan para ahli dan penyokong, PAS akan mengadakan satu lagi Himpunan Harapan Semua PAS Ganti Umno (HARAP-PGU) kali ketujuh pada sesi ini. ..

PAS mesti letak hasrat jadi pemerintah - 15/07 4:42 pm

PAS mesti ada cita-cita untuk menjadi kerajaan yang akan memerintah negara dengan Islam, bukan sekadar berpuas hati sebagai sebuah parti politik Islam. Demikian ditegaskan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan ketika membentangkan kertas kerja pada Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden PAS bertempat di Kompleks PAS Perlis, Kangar. Menurutnya, sejak dahulu lagi ada kemahuan yang amat tinggi dalam kalangan masyarakat untuk melihat negara ini diperintah menurut Islam. Justeru, ujar beliau, para ..

Perkim Kelantan wujudkan cawangan baharu - 14/07 4:54 pm

BAGI menjaga kebajikan saudara kita yang baharu menganut Islam, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) menubuhkan enam lagi cawangan baru. Setiausaha Kerja Perkim, Ustaz Mohamad Daud Omar berkata, perkembangan tersebut menjadikan jumlah keseluruhan cawangan Perkim di Kelantan sekarang sebanyak 11. Katanya, Perkim Kelantan sebelum ini mempunyai 20 cawangan namun mempunyai pelbagai masalah sehingga dibatalkan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Cawangan yang benar-benar aktif ..

Persiapan Ijtima' Antarabangsa berjalan lancar - 14/07 3:37 pm

PERSIAPAN terakhir untuk progran Ijtima' Antarabangsa Perpaduan Ummah berjalan lancar. Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi, berkata pihaknya yakin dalam tempoh seminggu itu persiapan akan siap dalam tempoh yang ditetapkan. "Insya-Allah dalam seminggu ini kita akan perkemaskan segala persiapan. "Kelantan bersedia menerima kunjungan tetamu dari dalam dan luar negara sebagaimana yang dijadualkan," ujarnya. Beliau memberitahu, dijangkakan 100,000 orang akan hadir ..Sebat pesalah di tempat diwarta - 14/07 3:16 pm

BIARPUN pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) menganggap Enakmen Tatacara Jenayah Syariah 2002 (Pindaan 2017) bukan keutamaan, namun kerajaan negeri tetap mahu melaksanakannya. Anggota Parlimen Sepang, Hanipa Maidin dilapor memberitahu beliau tidak melihat pelaksanaan undang-undang itu perlu menjadi keutamaan di Kelantan. Menteri Besar, Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, pindaan itu dibuat untuk menambah baik Enakmen Tatacara Jenayah Syariah sesuai dengan RUU Akta 355 yang dibawa ke ..Kelantan cakna 'bikers' maut kemalangan - 14/07 8:59 am

KEMALANGAN motosikal berkuasa tinggi yang meragut nyawa peserta Kelantan International Bike Week telah mendapat perhatian Kerajaan Negeri Kelantan. Pada kejadian 7 Julai itu, dua penunggang maut dalam kemalangan berasingan di Lebuh Raya Timur - Barat berhampiran Gerik. Mereka ialah Shahrim Saad dari Permatang Buloh, Kepala Batas dan Amran Shuib dari Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani, masing-masing berusia 50 tahun. Turut cedera adalah Muhammad Irfan Farihin, 24 tahun iaitu anak kepada Shahrim ..

Kelantan tiada kaitan syarikat EcoBit - MB - 13/07 6:51 pm

MENTERI Besar Kelantan menjelaskan dakwaan ada ahli lembaga pengarah Climate Protector Sdn Bhd (CP) menubuh syarikat lain, dianggap tiada kaitan dengan kerajaan negeri. Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, kalau ada salah seorang ahli lembaga CP mewujudkan syarikat lain, ia tidak mengena dengan kerjasama yang dilakukan sebelum ini. Ada pihak mendakwa ada pengarah syarikat itu menubuh satu syarikat lain yang dikatakan membuat perniagaan mengambil wang daripada orang lain. Itu ..

Husam PAN keliru alamat Climate Protector - 13/07 3:58 pm

PEMIMPIN parti serpihan secara berterusan menghangatkan lagi isu Syarikat Climate Protector Sdn Bhd (CP) yang menjalankan kerjasama perdagangan karbon dengan kerajaan negeri. Terbaru Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Husam Musa dilapor mendakwa alamat CP di PT327 Tingkat 1, Bangunan MPKB, Pasar Berek 12, Kota Bharu tidak wujud. Setiausaha Adun Kota Lama, Mohd Mortazi Ismail berkata, berdasar kepada rujukan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) CP berada di bawah Erra Management & ..

Tabung Usahawan bantu wanita berniaga - 13/07 3:00 pm

BAGI melahirkan lebih ramai usahawan wanita yang berdaya saing Kerajaan Negeri Kelantan menyediakan Tabung Usahawan Wanita bagi membantu golongan terbabit. Peruntukan sebanyak RM225,000 disediakan tahun ini bagi membolehkan wanita menceburi perniagaan untuk menjana pendapatan keluarga. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan negeri, Mumtaz Md Nawi berkata, daripada jumlah itu sebanyak RM5,000 diperuntukkan untuk setiap Dun. Katanya, pada 2015 seramai 18,172 wanita ..
News Buzz    Umno unfazed by Singapore 1MDB convictions, denies it .. - M-Ins
The Malaysian Insight Umno unfazed by Singapore 1MDB convictions, denies it is kleptocracy The Malaysian Insight They said Singapore authorities were well within their rights to take action if they felt that their money-laundering laws had been flouted. In Malaysia , however, authorities have ..
News Maker    I will contest in GE only if desperately needed: Dr M .. - Today
Free Malaysia Today I will contest in GE only if desperately needed: Dr M TODAYonline KUALA LUMPUR Former Malaysian Prime Minister Dr Mahathir Mohamad has downplayed the possibility of him contesting the next polls, saying he will only do so if it is desperately needed. In a Sinar Online ..
World    Large earthquake reported between Turkish coast and .. - Telegraph
Telegraph.co.uk Large earthquake reported between Turkish coast and Greek island of Kos Telegraph.co.uk A large earthquake has been reported off the Turkish coast and the Greek Islands in an area popular with British Tourist. Video Added from #Bodrum#Tsunami #Earthquake ..
Business    Exxon Mobil must pay $2 million fine - Press Herald - Pressherald
Press Herald Exxon Mobil must pay $2 million fine Press Herald WASHINGTON Exxon Mobil Corp. must pay a $2 million fine for showing reckless disregard for U.S. sanctions on Russia while Secretary of State Rex Tillerson was the oil giant's CEO, the Treasury Department said Thursday. Exxon ..
Tech    Massive iceberg breaks off ice shelf - The Straits .. - Straitstimes
The Straits Times Massive iceberg breaks off ice shelf The Straits Times The growing crack in the Larsen C Ice Shelf as seen in February. Last week, a 5,800 sq km iceberg - more than eight times the size of Singapore - calved from the ice shelf.PHOTO: AGENCE FRANCE-PRESSE. Published. 1 hour ago. ..
Tech Hack    Qatar says cyberattack 'originated from the UAE' - .. - Aljazeera
Gulf Times Qatar says cyberattack 'originated from the UAE' Aljazeera.com During a news conference in Doha on Thursday, officials said the planning for the hacking of Qatar News Agency (QNA) started as early as April. Investigators also reportedly traced the IP ( internet protocol) address ..
Wireless Mobile    10 Things to Try in Your Mobile App & The Technology .. - Business2community
Business 2 Community 10 Things to Try in Your Mobile App & The Technology Behind Them Business 2 Community Universal apps can be compatible with iPhone , iPad, iPod Touch, iWatch, and Apple TVand they provide better user experience because they're customized with assets for that particular ..
Tech Watch    Samsung's Unpacked event happens August 23, likely .. - Techcrunch
TechCrunch Samsung's Unpacked event happens August 23, likely bringing the Galaxy Note 8 with it TechCrunch Samsung's next Unpacked event is arriving right on schedule and all signs point to it bringing the Galaxy Note 8 along for the ride. The big show lines up with the phablet's ..
Automotive Future    Self-driving cars cut accident rates -- not insurance .. - Cnet
CNET Self-driving cars cut accident rates -- not insurance rates CNET That's the assessment of Forrester Research analysts who surveyed auto industry players about the disruptions coming from self-driving cars . A reduction in the 94 percent of accidents caused by human error sounds great, ..
Ads