Mobile

Headlines : Harakah News   Page 1    MTIS berjaya lahirkan graduan sulung KPKQ - 17/02 9:47 pm

TEMERLOH : Maahad Tahfiz Al-Istiqamah (MTIS) telah mengadakan Majlis Anugerah Cemerlang dan Konvokesyen Kursus Persijilan Kemahiran Al-Quran (KPKQ) Kali Pertama di Kompleks Pendidikan Al-Istiqamah (KOMPAS), di sini hari ini. Pada majlis itu, 36 graduan dewasa KPKQ pengambilan pertama 2017 telah dianugerahkan sijil tersebut setelah berjaya menamatkan kursus, selain anugerah kepada beberapa pelajar menengah MTIS. Penyerahan sijil dan penyampaian anugerah telah disempurnakan oleh tetamu ..

Lancar Bilik Operasi Damak langkah menangi Jerantut - 17/02 5:16 pm

JERANTUT : PAS Dun Damak telah melancarkan Bilik Operasi Induk di Jalan Jerantut - Temerloh berhadapan Sekolah Menengah Agama TAHAP, di sini semalam. Pelancaran sebagai mengorak langkah menandingi Dun tersebut pada PRU14 nanti itu telah disempurnakan oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pahang, Andansura Rabu. Beliau yang juga Adun Beserah merasmikan Bilik Operasi Induk itu dengan gimik pemotongan riben dan menandatangani plak tanda pembukaan. Majlis tersebut turut disusuli Dialog Rakyat ..

Ziarah Tionghua PAS Kerdau erat kemesraan - 17/02 3:44 pm

KUALA KRAU : PAS Dun Kerdau bersama NGO Kerdau Prihatin telah mengadakan edaran buah limau dan kuih bahulu berbentuk ikan kepada masyarakat Cina yang tinggal di sekitar Pekan Kerdau, di sini kelmarin. Pemberian diketuai Penyelaras PAS Kerdau Ustaz Aireroshairi Roslan itu adalah bersempena dengan sambutan perayaan Tahun Baharu Cina yang disambut kaum Tionghua. Disertai sama pimpinan PAS Kerdau dan Jentera Halwa termasuk Pemuda dan Jabatan Amal Kawasan Kuala Krau, edaran itu bertujuan ..

Ramai pakar bantah terowong dasar laut P. Pinang - 17/02 2:16 pm

BEBERAPA pakar kejuruteraan tempatan mempertikaikan rancangan membina terowong dasar laut menghubungkan Bagan Ajam ke Persiaran Gurney. Rancangan Kerajaan DAP Pulau Pinang itu disifatkan mereka bukan sahaja membazir bahkan memberi kesan yang sangat teruk kepada alam sekitar selain akibat dari tambakan laut. Malah, pakar-pakar terlibat turut melahirkan kehairanan dengan rancangan berkenaan kerana projek terowong itu hanya akan menambahkan lagi kesesakan di bahagian pulau. Ia langsung ..

Istiqamah ramai Assabiqun bukti PAS kuat - 17/02 10:53 am

JERAI : Kehadiran ramai ahli Assabiqun PAS Kawasan Jerai pada pelancaran rasmi Sidang itu sebenarnya menyerlahkan kekuatan teras PAS yang berakar kukuh dan sekian lama dalam Parlimen tersebut. Yang DiPertua PAS Jerai, Ustaz Musoddak Ahmad menyifatkan ia bukti PAS memiliki aset kukuh di mana gandingan 'orang lama' yang istiqamah bersama sokongan semua lapisan dalam parti akan mewujudkan gerakan untuk memacu PAS lebih terkehadapan. Sekitar 200 ahli Sidang Assabiqun PAS Jerai hadir pada ..

Muslimat PAS agih beras di Beting Maro - 17/02 10:35 am

BATANG LUPAR : Dewan Muslimat PAS Kawasan Batang Lupar telah mengadakan sumbangan kebajikan di Kampung Tambak, Kampung Pusa dan Kampung Beladin, Beting Maro, di sini kelmarin. Program dengan kerjasama Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan Dewan Muslimat PAS Negeri Sarawak itu diadakan seusai Mesyuarat Agung Tahunan Dewan Muslimat PAS Batang Lupar. Sumbangan berupa bantuan sekampit beras yang menjadi program khas Muslimat PAS itu diberikan kepada penduduk dari golongan memerlukan terutama ..

Paduan pengalaman Assabiqun dan tenaga generasi baharu - 17/02 10:12 am

ALOR SETAR : PAS Kawasan Alor Setar telah merasmikan pelancaran Sidang Assabiqun PAS Alor Setar yang dilangsungkan dengan jayanya pada majlis di Dewan Masjid Tuan Haji Hussien, Seberang Pumpong, di sini semalam. Majlis pelancaran dihadiri kira-kira 200 tetamu ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Timbalan Pengerusi Sidang Assabiqun Negeri Kedah, Ustaz Nasir Othman. Dalam ucapannya, beliau yang mesra dengan panggilan "Che Pi" menegaskan kepentingan penubuhan Sidang Assabiqun sebagai ..

PAS Wilayah ziarah sahabat seperjuangan - 17/02 8:47 am

SETIAWANGSA : PAS Kawasan Setiawangsa telah menerima lawatan pimpinan PAS Wilayah Persekutuan yang mengadakan ziarah khusus mengunjungi ahli-ahli PAS dalam kawasan itu, kelmarin. Lawatan itu diketuai Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Abd Halim Hassan dan Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Wilayah Persekutuan, Abu Bakar Sedek diiringi Bendahari PAS Setiawangsa, Abd Kadir Yahya. Kunjungan mereka itu khusus ke atas ahli-ahli PAS Setiawangsa yang diuji dan memerlukan ..

Pelancaran Assabiqun Jerai meriah dan penuh sejarah - 17/02 8:11 am

JERAI : Majlis Pelancaran Assabiqun PAS Kawasan Jerai telah disempurnakan dengan penuh semangat dan harapan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Kedah, Ustaz Dr Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurazi. Pelancaran dalam suasana penuh meriah dan ukhuwah serta sejarah ini telah dilangsungkan di Dewan Tuan Guru Haji Othman al-Yunusi, Pejabat PAS Jerai, Padang Lumat, di sini semalam. Pada majlis tersebut, anggota Sidang Assabiqun diraikan dengan jamuan kenduri khas secara layanan bentara, juga berikutan ..

Jana kekuatan menangkan semula PAS di Sik - 16/02 10:28 pm

SIK : PAS Kawasan Sik akan mengadakan Himpunan Jentera Pilihan Raya PAS Sik yang bakal berlangsung di Kompleks PAS Sik, Sungai Pau, di sini bermula jam 2:30 petang hingga tengah malam esok. Yang DiPertua PAS Sik, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, himpunan bagi menjana kekuatan jentera itu ke arah kerja lebih gigih untuk memenangkan semula PAS di situ seterusnya menawan negeri Kedah kembali. Katanya, lonjakan semangat kepada semua jentera PAS Sik dari UPU hingga MTD bermatlamatkan menang P.013 ..

Tahun Baharu Cina jambatan dakwah PAS Temerloh - 16/02 9:49 pm

TEMERLOH : PAS Kawasan Temerloh telah mengadakan edaran kuih bahulu berbentuk ikan, kad ucapan serta risalah penerangan kepada kaum Tionghua di tiga Dun dalam Parlimen ini. Kunjungan ziarah muhibah bagi edaran itu adalah bersempena sambutan perayaan Tahun Baharu Cina yang diziarahi rombongan PAS Temerloh sejak kelmarin hingga hari ini. Usaha membina hubungan dan meraikan sambutan tersebut ternyata disambut baik kaum Tionghua walaupun ketika ini PAS dilingkari tohmahan dan sentimen untuk ..

Langkah ke depan PAS tinggalkan lawan - 16/02 9:40 pm

JERAI : PAS UPU Pekan Gurun telah melancarkan Bilik Gerakan dirasmikan Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Jerai, Ustaz Mohd Azam Abd Samat di Pekan Gurun, di sini semalam. Perasmian tepat jam 12 malam disebalik kemeriahan warna warni dan bunyi tembakan bunga api sempena Tahun Baharu Cina oleh penduduk tempatan. Turut sama menyemarakkan pelancaran ke arah persediaan PRU14 itu adalah Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Negeri Kedah, Mohd Saifuddin Hassan dan Ketua Pemuda PAS Kawasan Sik, Ustaz ..

Keterbukaan kaum Tionghua bukti PAS tidak ditolak - 16/02 4:11 pm

PUTATAN : Penerimaan baik masyarakat Cina terhadap usaha-usaha PAS telah menafikan persepsi di media sosial kononnya kaum Tionghua pesimis terhadap parti Islam itu. Ketua Pemuda PAS Negeri Sabah, Zulzaim Hilmee Abidin berkata, masyarakat Cina menilai dan semakin terbuka terhadap PAS disebalik pelbagai momokan buruk yang dihadapkan kepada PAS. Beliau ditemui ketika program edaran buah limau PAS Kawasan Putatan menjelang sambutan Tahun Baharu Cina di Tanjung Aru, di sini semalam. Katanya, ..

DHPP N9 eratkan hubungan kaum Tionghua Rembau - 16/02 11:22 am

REMBAU : Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Negeri Sembilan dan PAS Kawasan Rembau telah mengadakan edaran buah limau di empat Dun dalam Parlimen itu sejak 12 Februari lalu dan berakhir semalam. Program tersebut bertujuan mengerat hubungan dan menyantuni kaum Tionghua bersempena Tahun Baharu Cina yang tinggal dalam Dun Kota, Paroi, Rantau dan Chembong. Antara pimpinan terlibat adalah Ketua DHPP Negeri Sembilan, Yau Con Seng; Yang Dipertua PAS Rembau, Mohamad Hassan Tamby dan Ketua Muslimat ..

Pasang bendera bangkit semangat Pemuda - 16/02 8:31 am

SIK : PAS Cawangan Batu Besar menyemarakkan semangat menuju PRU14 apabila menyempurnakan majlis menaikkan panji-panji PAS di sekitar tersebut, di sini malam kelmarin. Usaha yang juga menjadi mesej terhadap siap siaga PAS itu dijayakan oleh para Pemudanya yang menerima penyerahan bendera daripada pihak Pemuda PAS Kawasan Sik. Serahan diterima wakil Pemuda PAS Batu Besar, Jasni Musa itu susulan selepas program sembang ssntai dan bakar ayam yang dianjurkan di Cawangan tersebut. Ketua PAS ..

GST lebih tinggi jika BN menang PRU14? - 16/02 7:35 am

SETIU : Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 yang akan diadakan pada bila-bila daripada sekarang, dilihat sebagai pilihan raya bagi menentukan masa depan anak cucu kemudian hari. Pengundi keturunan Cina, Teo Heng Sing, melahirkan kebimbangan, kadar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mungkin akan dinaikkan selepas PRU akan datang. "Sekarang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), satu Malaysia dapat bukan Terengganu sahaja, sudah naik. Nanti GST pun boleh naik tau, boleh naik sampai 10 peratus tau. ..

Tahun Baharu Cina 2018, tahun ubah kerajaan - 16/02 7:22 am

SANDAKAN : Tahun Baharu Cina yang diraikan oleh masyarakat Cina pada hari ini diharapkan menjadi tahun perubahan kepada pemerintahan Malaysia, demikian kata Timbalan Pesuruhjaya III PAS Sabah, Sahar Abdul Majid. Menurutnya, Tahun Baharu Cina terkenal dengan simbol kebahagiaan dan kekayaan bagi masyarakat Cina, sekali gus boleh menjadi anjakan mengubah kerajaan korup Umno-BN kepada kerajaan adil iaitu PAS dan Gagasan Sejahtera. Menurutnya, daripada reaksi masyarakat dalam banyak siri ..

Penduduk disaran maksimumkan saluran kerajaan - 15/02 8:50 pm

SAMARAHAN : PAS Kawasan Kota Samarahan menyarankan penduduk agar memanfaatkan penggunaan saluran Tali Khidmat yang telah disediakan kerajaan untuk membuat aduan secara terus. Khidmat tersebut bagi menggerakkan pihak berwajib mengambil tindakan serius terhadap aduan yang dibuat oleh rakyat terutamanya melibatkan keperluan asas seperti bekalan air dan elektrik. Ketiadaan bekalan air antara situasi yang kerap berlaku kepada semua penduduk sejak penempatan dibuka di Kampung Mang, di sini. Timbalan ..

Mangsa banjir Kg Mang syukur diringan beban - 15/02 8:15 pm

SAMARAHAN : PAS Kawasan Kota Samarahan telah mengadakan serahan bantuan barang keperluan asas untuk penduduk yang terjejas banjir di Kampung Mang, di sini kelmarin. Sumbangan itu merupakan bantuan daripada para dermawan yang diperolehi melalui kutipan dibuat oleh Dewan Muslimat PAS Negeri Sarawak. Ketua Muslimat PAS Sarawak, Ustazah Juliani Adin dalam seruannya mengajak para penduduk merenungi kekuasaan Allah yang mendatangkan ujian banjir itu dan Dia jugalah Pemberi rezeki, di mana pihak ..

PAS Putatan giatkan perlaksanaan PINTAR - 15/02 9:42 am

PUTATAN: PAS Kawasan Putatan menggiatkan lagi usaha membantu penduduk melalui Projek Infrastruktur PAS Dun Tanjong Aru (PINTAR) yang dilaksanakan di Kampung Tanjong Aru Baru, di sini kelmarin. Pada PINTAR 2.0 itu, pemberian berupa zink atap dan papan lantai telah disumbangkan untuk membaiki kerosakan rumah dialami penduduk agar kediamannya lebih selesa. Penyerahan langsung itu disampaikan sendiri Ketua Pemuda PAS Negeri Sabah, Ustaz Zulzaim Hilmee Abidin diiringi pimpinan Dewan Pemuda PAS ..

RM15.7 juta bantu pengantin baru - 15/02 8:15 am

KOTA BHARU: Seramai 438 pengantin baru menerima sumbangan Skim Az Ziwaaj sebanyak RM438,000 mulai September lepas sehingga Januari tahun ini, di mana setiap pasangan pengantin menerima sumbangan sebanyak RM1,000. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Dato' Abdul Fattah Mahmood berkata, sebanyak RM3 juta diperuntuk kerajaan negeri setiap tahun bagi melaksana program berkebajikan tersebut. "Skim Gerbang Az-Ziwaaj dilaksanakan kerajaan Kelantan sejak ..

PAS panjangkan aduan pelanggan ayam tidak disembelih - 15/02 8:09 am

PASIR GUDANG: Pusat Aduan Rakyat (PAR) Negeri Johor telah mengajukan aduan dan tuntutan jaminan berhubung sembelihan mematuhi syarak daripada sebuah pasaraya besar di Seri Alam, di sini kelmarin. Pengerusi PAR Johor, Ab Aziz Abdullah sendiri datang ke kaunter pengguna mengemukakan hal tersebut setelah menerima aduan pelanggan berikutan ayam dibeli tidak disembelih. Beliau yang disertai Pengerusi Lajnah Pengguna PAS Kawasan Pasir Gudang, Zubaidi Abdul Rahman terdahulu mendapati kes sama ..

Warga Tionghua terima kunjungan muhibah PAS Jerai - 15/02 8:04 am

JERAI: PAS Kawasan Jerai telah mengadakan kunjungan muhibah menyantuni masyarakat Cina di tiga-tiga Dun dalam parlimen itu sejak 12 Februari dan berakhir semalam. Ziarah diketuai sendiri Yang DiPertua PAS Jerai, Ustaz Musoddak Ahmad diiringi pimpinan PAS Kawasan itu adalah bersempena menjelangnya sambutan perayaan Tahun Baharu Cina esok. Kunjungan bermula di kependudukan yang ramai masyarakat Tionghua iaitu di Pekan Sungai Limau dalam Dun Sungai Limau, diikuti esoknya bertumpu di Dun Guar ..

Warga emas Chan terima Ziarah Kasih PAS - 15/02 7:49 am

SETIAWANGSA: PAS Kawasan Setiawangsa bersama Dewan Pemuda PAS Setiawangsa telah mengadakan program Ziarah Kasih ke Rumah Kebajikan Warga Emas Chan, Ayer Panas, Setapak, di sini kelmarin. Program agihan barangan keperluan dan pemberian khas itu adalah sempena menjelangnya perayaan Tahun Baharu Cina pada Jumaat ini. Antara lain program tersebut bertujuan mewujudkan kemesraan PAS kepada kaum Tionghua terutama menyantuni warga emas yang memerlukan perhatian dan kasih sayang sesuai dengan ..

PAS Sungai Rambai erat dengan komuniti Cina - 14/02 11:11 pm

JASIN : Jabatan Pilihan Raya Dun PAS Sungai Rambai telah mengadakan agihan kuih bahulu kepada kepada kaum Tionghua dalam Dun tersebut, di sini kelmarin. Edaran itu dilakukan sempena menjelangnya sambutan Tahun Baharu Cina dan mengeratkan jalinan hubungan PAS dengan penduduk berbangsa Cina khususnya. Program tersebut diketuai Penyelia PAS Dun Sungai Rambai, Zakaria Kasnin diiringi Pengarah JPrD PAS Sungai Rambai, Zainuddin Abdul Latif serta pimpinan PAS tempatan. Menurut Zakaria, ..

Tamrin PAS Jerai mantapkan roh menuju PRU14 - 14/02 10:33 pm

JERAI : Lajnah Tarbiyah PAS Kawasan Jerai telah mengadakan tamrin untuk memantapkan lagi perjuangan dan ukhuwah dalam kalangan ahli PAS kawasan itu. Tamrin tersebut melibatkan Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan dan Dewan-dewan serta tiga MTD di bawahnya iaitu Sungai Limau, Guar Chempedak dan Gurun. Program yang menjadi sebahagian persiapan ruhiyah menjelang PRU14 tidak lama lagi itu telah dilangsungkan di Pejabat PAS Jerai, Padang Lumat, di sini kelmarin. Yang Dipertua PAS Jerai, Ustaz ..

31 keluarga Tionghua disantuni PAS - 14/02 6:29 pm

HULU TERENGGANU: Parti Islam Se-Malaysia (PAS) tidak pernah mendiskriminasikan budaya kaum lain dalam masyarakat majmuk di negara ini. Justeru, kata Setiausaha PAS Terengganu, Muhyidin Abdul Rashid sebab itu amalan menyantuni kaum Tionghua sempena menyambut Tahun Baharu Cina turut diraikan oleh partinya. Katanya, ucapan Gong Xi Fa Cai yang ditujukan kepada kaum Tionghua sempena hari kebesaran mereka dibenarkan. "Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Gong Xi Fa Cai kepada semua ..

Tidak elok pertikai hak Sultan - 14/02 6:04 pm

KOTA BHARU : Amat tidak bijak mana-mana pihak mempertikai hak keistimewaan Sultan berkaitan penarikan darjah kebesaran yang dianugerah kepada seseorang. Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, ia juga tidak elok untuk membuat sebarang ulasan mengenainya. Dalam konteks Kelantan pula ada yang dakwa parti politik telah melobi tuanku. Kalau melobi macamana pula penarikan pingat Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh Sultan Selangor sebelum ini, katanya selepas mesyuarat Exco di Kota ..

Masyarakat Cina diagih pulut kuning - 14/02 6:01 pm

TEMERLOH : PAS Pahang mempunyai cara tersendiri bagi meraikan masyarakat Cina sempena sambutan Tahun Baru. Pemimpin PAS kawasan menghadiah makanan tradisional Melayu termasuk lemang dan pulut kuning bersama rendang ayam atau daging. Makanan tradisional Melayu itu tidak asing lagi bagi masyarakat Cina di Pahang. Selain itu turut diedarkuih bulan kepada kaum Tionghua sebagai meraikan Pesta Tanglong beberapa bulan lalu. Di Lipis, PAS kawasan tersebut menyediakan ratusan lemang untuk diedarkan ..

PAS Sungai Rambai yakin menang PRU14 - 14/02 5:48 pm

JASIN : Jabatan Pilihan Raya Dun PAS Sungai Rambai berkeyakinan mampu untuk menawan Dun berkenaan pada PRU-14 nanti, demikian menurut Penyelia Dun Sungai Rambai, Zakaria Kasnin. "Dengan senario dilihat kini banyak berpihak kepada PAS, selain kaedah yang betul dan tepat menerusi perancangan terbaik dan aktiviti-aktiviti mantap lagi tersusun, saya yakin ini mampu menarik minat pengundi untuk memilih PAS. "PAS sebagai parti politik merupakan pilihan terbaik apatah lagi kini membudayakan politik ..

Mesra Kasih dekati warga emas - 14/02 9:54 am

KOTA BHARU : Sebelum ini Skuad Kita Cakna yang turut disertai wakil rakyat sering dilihat turun naik rumah penduduk terutamanya mereka terlantar sakit. Skuad tersebut dianggotai Muslimat, Penghulu dan Paramedik berkunjung ke rumah penduduk dan menghulur sedikit sumbangan kepada mereka. Tetapi mulai tahun ini pula, dicetus program Mesra Kasih yang turut disertai anak-anak Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) menziarahi warga emas. Program berkenaan dianjurkan Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga ..

PAS usaha jaga keharmonian kaum - 14/02 9:49 am

DUNGUN : PAS sentiasa menjaga hubungan perpaduan dengan masyarakat bukan Islam terutama kaum Tionghua dalam usaha menyampaikan mesej Islam. Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional (LPN) PAS Kawasan Dungun, Serena Lim Abdullah berkata, PAS juga ingin berkongsi kegembiraan dengan setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agama anutan mereka. Menurutnya, sambutan Tahun Baharu Cina merupakan kebudayaan warisan masyarakat tersebut. "Macam-macam aktiviti diadakan untuk memastikan hubungan yang sekian lama ..

Sembulan, Petagas perlukan tanah perkuburan - 14/02 8:46 am

PUTATAN: Pemuda PAS Negeri Sabah memohon pihak berwajib untuk memberi perhatian dan segera menyelesaikan keperluan tanah perkuburan Islam yang lebih luas khususnya di Sembulan dan Petagas di sini. Hasil tinjauan yang dilakukan Pemuda PAS Sabah mendapati, tanah perkuburan sedia ada di Taman Sempelang, Sembulan dan Masjid Al-Hilal, Kampung Contoh, Petagas sudah semakin sempit. Ketua Pemuda PAS Sabah, Zulzaim Hilmee Abidin sendiri turun bersama pihak PAS Kawasan Putatan di Perinting, Kepayan ..EH: Dunia Islam Masa Kini - 13/02 9:56 pm

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata: " Dalam hal ini kita orang Islam mesti peka dan memahami betapa tanggungjawab kita untuk mempertahankan Islam yang diwajibkan oleh Allah S.W.T dan apa yang berlaku adalah senario yang diatur oleh Allah Taala yang menjadikan berlakunya pasang surut dalam kehidupan umat Islam. Dan perlu disedari bahawa umat Islam jangan sekali-kali meninggalkan Islam sama ada di masa pasang ataupun surut, hanya Islam yang menyelamatkan kita sama ada ..

Karnival Rakyat Sg Acheh dekati masyarakat dengan BPMS - 13/02 9:08 pm

NIBONG TEBAL: Jabatan Pilihan Raya PAS Dun (JPrD) Sungai Acheh dan PASTI Sungai Acheh telah menganjurkan Karnival Rakyat di perkarangan PASTI itu, di sini kelmarin. Menurut Ketua Penerangan PAS Kawasan Nibong Tebal, Nor Zamri Latif, program tersebut bertujuan mengeratkan hubungan bersama masyarakat pelbagai kaum tanpa mengira idealogi politik. Malah ujar beliau yang juga Pengarah JPrD Sungai Acheh, karnival itu menjadi medan menyatu titik perbezaan dan merapatkan kebersamaan sesuai dengan ..

PAS Silam jelas 10 Sebab Perlu Memilih PAS - 13/02 8:59 pm

SILAM: PAS Kawasan Silam telah mengadakan program edaran risalah terbitan khas "10 Sebab Perlu Memilih PAS" yang diadakan di Pasar Minggu Kunak, di sini kelmarin. Edaran itu selain untuk memperkenalkan PAS dan mendekati masyarakat serta kempen keahlian, ia juga sebagai penerangan politik supaya mengundi PAS pada PRU14 nanti. PAS Silam menerima reaksi positif dari program tersebut apabila masyarakat yang menerima risalah itu berminat mengetahui lanjut mengenai PAS dengan bertanya pendirian ..

PAS Libaran bantu penduduk terputus bekalan air - 13/02 3:27 pm

LIBARAN : PAS Kawasan Libaran telah menghantar dua tangki air secara percuma kepada penduduk yang terputus bekalan sejak 10 hari lalu di Kampung Tinosa 2 dan Taman Aman Jaya, Sandakan, di sini kelmarin. Sumbangan makanan juga disediakan kepada pihak kontraktor yang gigih membaik pulih paip tersumbat di mana menjadi punca utama kepada masalah tersebut. Ketua Pemuda PAS Libaran, Nasruddin Lahapin berkata, ekoran masalah tersebut, kira-kira 4,000 penduduk dari dua kawasan itu terjejas kehidupan ..

Menonjol peranan Muslimat di tengah masyarakat - 13/02 2:01 pm

PUTATAN : Sampai masanya Muslimat PAS tampil menonjolkan profesionalisme gerak kerjanya dan tidak semata-mata di balik tabir perjuangan, demikian seru Ketua Muslimat PAS Negeri Sabah, Norsah Bongsu. Menurutnya, ikon dalam kalangan Muslimat PAS perlu diketengahkan dan membina imej berpengaruh menerusi peranan dakwah dan siyasah di tengah masyarakat. "Ini sangat penting bagi meningkat hubungan dengan masyarakat, sekali gus bukti bahawa PAS sangat menghargai peranan Muslimat dan menunjukkan ..

Syarikat minat zon Auto City di Tunjung - 13/02 1:19 pm

KOTA BHARU : Bandar Baru Tunjung bukan sekadar dibangunkan projek rumah kedai dan pusat membeli belah, sebaliknya turut dilengkapi zon Auto City. Antara syarikat automobil yang sudah beroperasi di Auto City iaitu Honda Ban Chu Bee Sdn Bhd yang dilengkapi ruang pameran dan bengkel dengan mendapat sambutan menggalakkan. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, semua lot di zon berkenaan sudah dibeli syarikat. Katanya juga ..

Tahun Baharu Cina bersama warga Tionghua Air Jernih - 13/02 10:39 am

KEMAMAN : Majlis Tindakan Dun (MTD) Kemasik telah mengadakan agihan buah limau sempena perayaan Tahun Baharu Cina di Perkampungan Cina Air Jernih, Kemasik, di sini semalam. Program ini antara lain bagi menyatakan bahawa PAS tidak pernah menafikan kewujudan kaum Cina di Terengganu selain memperkukuhkan hubungan Cina dan PAS khususnya di Kemasik. Menurut Yang Dipertua PAS Kawasan Kemaman, Ustaz Alias Hamid, program agihan limau kepada warga Cina Air Jernih sempena Tahun Baharu Cina merupakan ..
News Buzz    Falling sales and vanishing crowds at Petaling Street .. - FMT
Free Malaysia Today Falling sales and vanishing crowds at Petaling Street Free Malaysia Today FMT_ROS_Leaderboard_Top_728x90. FREE MALAYSIA TODAY Indonesia mulls temporary ban on maids to Malaysia FMT Reporters
News Maker    Fierce but Frail, Malaysia's Mahathir, 92, Aims to .. - Nytimes
New York Times Fierce but Frail, Malaysia's Mahathir , 92, Aims to Topple Protg New York Times PERAI, Malaysia Mahathir Mohamad, who led Malaysia for decades with dagger-sharp rhetoric and increasingly autocratic ways, is 92 and in frail health. But he wants his old job back. To do it, ..
World    Florida school shooting: Students demand tighter gun .. - BBC
BBC News Florida school shooting: Students demand tighter gun controls BBC News Young survivors of Wednesday's school shooting in Florida have taken part in an emotionally charged rally demanding tighter gun controls. Protesters in Fort Lauderdale chanted "shame on you", referring to US ..
Business    Report: Winn-Dixie owner preparing for bankruptcy, up .. - Wsbtv
WSB Atlanta Report: Winn-Dixie owner preparing for bankruptcy, up to 200 stores could close WSB Atlanta Up to 200 stores could close as part of a bankruptcy filing, Bloomberg reported. According to Winn-Dixie's website, the retailer has locations in Florida, Georgia, Alabama, Louisiana and ..
Tech    The $800 Huawei Mate 10 Pro is a solid Android .. - Techrepublic
TechRepublic The $800 Huawei Mate 10 Pro is a solid Android smartphone that's also sleek and stylish TechRepublic The new flagship phone from Huawei is the Mate 10 Pro, and it's a gorgeous device with an excellent Leica dual camera and a fast fingerprint scanner. By Teena Maddox February 17, 2018, ..
Tech Hack    2018 Data Breach Count Remains Below Year-Ago Levels - .. - 247wallst
24/7 Wall St. 2018 Data Breach Count Remains Below Year-Ago Levels 24/7 Wall St. Krebs noted that a hacker who controls a hijacked domain could seamlessly conduct phishing attacks to steal personal information or use the domain to foist malicious software on visitors. See Krebs on ..
Wireless Mobile    Tinder update - This could change the way you use the .. - Express
Express.co.uk Tinder update - This could change the way you use the popular dating app Express.co.uk Tinder fans are set to get a brand feature that will shake-up how matches work on the dating app for iOS and Android devices. Tinder is one of the world's most popular dating apps , used by ..
Tech Watch    Martians welcome: Studies find people cheernot .. - Sciencemag
Science Magazine Martians welcome: Studies find people cheernot fearthe possibility of alien life Science Magazine AUSTIN--Despite the depiction of evil aliens bent on world domination often portrayed in movies, most people don't fear extraterrestrialsat least if they're ..
Automotive Future    Genesis bringing new concept car to New York Auto Show .. - Cnet
CNET Genesis bringing new concept car to New York Auto Show ... - CNET CNET For the past two years, Genesis has used the New York Auto show as a place to debut concept cars that point the way forward for the Korean luxury brand. And following a conversation with Genesis boss Manfred ..
Ads