Beta Mobile

Headlines : Dialog Rakyat News   Page 1    
25/09 10:26 pm Mampukah Mat Taib rampas Selangor?

Oleh SAIDAH HAIRAN MAMPUKAH Umno melakukan lebih baik daripada kerajaan negeri Selangor sekarang dengan membawa masuk semula bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhamad Muhd Taib? Ahli politik yang kecewa dalam Umno dan masuk PAS pada tahun 2013; kecewa dengan PAS masuk PKR tahun 2 . Kecewa pula dengan PKR, masuk semula Umno pada 10 Septem- ber 2017. Kerap sangat kecewa. Tindakan beliau keluar masuk parti setiap dua tahun sekali, jelas menggambarkan beliau seorang ahli politik yang tidak ..

25/09 10:14 pm Exco Johor: PBT tiada kuasa halang dobi khas untuk Islam

Adam Abu Bakar Abd Mutalip Abd Rahim menasihatkan pengusaha kedai dobi layan diri di Muar menyimpan papan tanda 'mesra Muslim' dan mewujudkan ruangan khas untuk pelanggan bukan Muslim bagi mengelakkan penganut agama lain kecil hati. PETALING JAYA: Pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak mempunyai kuasa untuk menutup atau menghalang pengusaha kedai dobi yang menawarkan perkhidmatan khusus kepada kumpulan pelanggan tertentu, kata exco agama Johor. Abd Mutalip Abd Rahim mengulas tindakan sebuah kedai ..

25/09 10:12 pm Putrajaya kaji laluan alternatif RTS atas cadangan Sultan Johor

Minderjeet Kaur Menteri Rahman Dahlan menghadap Sultan Ibrahim untuk menerangkan laluan keretapi sepanjang 4km antara Johor Bahru dan Singapura. KUALA LUMPUR: Putrajaya akan mengkaji laluan keretapi alternatif Sistem Transit Rapid (RTS) yang menghubungkan Bukit Chagar, Johor Bahru dan Woodlands, Singapura atas cadangan Sultan Johor. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Rahman Dahlan menghadap Sultan Ibrahim Sultan Iskandar minggu lepas untuk menerangkan projek itu. Kita ambil idea ..

25/09 9:52 pm Lima tawaran PH untuk Sarawak

MALAYSIADATELINE Pakatan Harapan (PH) komited untuk memperkasa hak dan autonomi Sarawak melalui lima teras Tawaran Baru khusus buat wilayah ini. Tawaran tersebut dibacakan di hadapan ribuan hadirin oleh Pengerusi Harapan Sarawak, Chong Chieng Jen dalam suatu ceramah mega di Kuching malam tadi. Pakatan Harapan bertekad dan berjanji menjamin lima teras untuk Wilayah Sarawak dan rakyat Sarawak, katanya yang juga Pengerusi DAP Sarawak. Lima tawaran itu ialah: Hak Kerajaan Wilayah Hak Petroleum dan ..

25/09 8:00 pm Pesta arak: Azmin ambil tindakan undang-undang terhadap Utusan

ANTARAPOS SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali mengambil tindakan undang-undang terhadap Utusan Malaysia selepas akhbar itu menerusi laporannya menyatakan beliau meluluskan penganjuran Better Beer Festival 2017 di negeri ini. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan menerusi Pengarah Komunikasi Strategiknya, Yin Shao Loong, Azmin mencabar akhbar itu membuktikan bahawa beliau pernah mengeluarkan kenyataan sedemikian. "Kami mencabar Utusan Malaysia untuk mengemukakan bukti bahawa ..

25/09 7:56 pm Mahathir produk rosak Umno

Ustaz Mohd Nor Hamzah SAYA mengimbau kembali kepada doa bekas Presiden PAS, Datuk Fadzil Noor suatu ketika dahulu agar memberikan umur yang panjang kepada Tun Mahathir bagi dia melihat sendiri kerosakan yang beliau lakukan. Sehingga kini, Tun Mahathir telahpun berusia 92 tahun, satu umur yang dikira sangat panjang dengan keadaan kesihatan beliau masih kelihatan bagus. Dan alhamdulillah Tun kini bukan sahaja masih segar berdiri, malah beliau juga sekarang telah menjadi salah seorang yang aktif ..

25/09 7:52 pm Selami derita rakyat sebelum persenda dengan GST

DR RIDUAN MOHD NOR KENYATAAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di negara ini seperti suatu penghinaan kepada rakyat Malaysia. Beliau mengungkit bahawa Malaysia hanya mengenakan sebanyak 6 peratus berbanding 28 peratus cukai GST di India, tetapi rakyat Malaysia riuh rendah bising dan marah kerajaan. Bahkan beliau mempersenda rakyat Malaysia dengan menganggap rakyat hanya mahu cuti umum dan makan berbanding membayar cukai. ..

25/09 7:26 pm HARAPAN lakar cabaran getir di Sabah, Sarawak

AKHBAR RAKYAT Pakatan Harapan (HARAPAN) mengumumkan rangka manifesto mereka khusus untuk Sarawak di Kuching malam tadi namun bukan itu yang menjadi tarikan utama kepada kira-kira 10,000 orang yang memenuhi majlis berkenaan. Sebaliknya tokoh-tokoh kanan pembangkang yang menjadi perhatian lebih besar untuk penduduk bandar raya itu. Dua bekas musuh ketat - Tun Dr Mahathir Mohamad dan Lim Kit Siang - misalnya mendapat sambutan paling hangat daripada orang ramai apabila mereka muncul bersama-sama ..

25/09 7:18 pm Seruan untuk ahli PAS hadir ke Fastaqim 2.0

Oleh ABDUL HADI AWANG FIRMAN Allah SWT: Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). (Surah As-Saff: 8) Gelombang Hijau yang dibawa oleh PAS adalah gelombang kebangkitan rakyat bersama PAS untuk kembali mempertahankan Islam dan menyelamatkan negara dengannya. Pendekatan kita adalah menyatukan kepelbagaian kaum berkonsepkan masyarakat madani ..

25/09 7:15 pm Tekanan inflasi bertambah berat

Oleh Datuk A Kadir Jasin KALAU atas apa alasan pun, kita mengharap atau menjangka kos sara hidup akan turun dalam masa terdekat, kita akan kecewa kerana harga barang dan perkhidmatan akan terus naik. Malah kadar peningkatan mungkin lebih tinggi. Khamis lalu, akhbar The Star meramalkan yang pengguna akan terus menderita kenaikan harga disebabkan oleh peningkatan harga bahan bakar dan tambang pengangkutan. Akhbar milik Persatuan China Malaysia (MCA) itu memetik data Jabatan Perangkaan yang ..

25/09 7:08 pm Rakyat Selangor mahu dengar cerita baharu, kata Ezam

AKHBAR RAKYAT Bekas Senator Mohamad Ezam Mohd Nor berpandangan cadangan Umno Selangor membawa kembali gandingan tiga bekas menteri besar negeri itu bagi menguatkan Umno-BN di Selangor adalah cerita lama sedangkan rakyat selangor mahu mendengar cerita baharu. Rakyat Selangor mahu dengar cerita baharu. Hari ini cerita Selangor adalah cerita sebuah negeri yang berjaya. Hasil mahsulnya diurus baik.Simpanan negeri amat kukuh dan menyakinkan pelabur dalam dan luar negara. Rakyat Selangor bukan hanya ..

25/09 6:52 pm Jakim saran tubuh jawatankuasa pantau Indeks Syariah negeri

ISMA WEB MELAKA Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyarankan Jabatan Agama Islam seluruh negara menubuhkan jawatankuasa khas bagi memantau Indeks Syariah negeri masing-masing agar penilaian prestasi pentadbiran negara daripada perspektif Maqasid Syariah lebih mudah difahami. Ketua Pengarahnya, Tan Sri Othman Mustapha berkata, penubuhan jawatankuasa khas itu juga mampu membantu dalam meluaskan perlaksanaan Indeks Syariah Malaysia yang mencakupi pelbagai aspek yang lengkap untuk dijadikan ..

25/09 2:02 pm Tiada Rundingan Lagi Dengan PAS -Nurul Izzah

AIDCNews Tiada rundingan lagi dengan PAS, kata Naib Presiden PKR, Nurul Izzah kerana parti Keadilan pimpinan ibunya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berpegang teguh dengan keputusan Pakatan Harapan (PH). Beliau (Wan Azizah) telah menyatakan dengan jelas pada hari di mana HARAPAN berikrar tidak akan ada lagi rundingan dengan PAS dan kami akan bergerak (tanpa PAS), kata Nurul Izzah dalam satu temubual dengan Malaysiakini pada hari Khamis. Nurul Izzah, bagaimanapun, menyatakan lawatan Wan ..

25/09 1:53 pm Chong Chieng Jen Bakal TPM Kedua Malaysia ? -Dr Kamarul

AIDCNews Semalam telah berlangsung majlis soft launch manifesto Pakatan Harapan Sabah yang dihadiri oleh Presiden Pakatan Harapan, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah, di Kota Kinabalu. Di dalam majlis ini, Pengerusi Pakatan Harapan Sabah, Christina Liew, mengumumkan bahawa Pakatan Harapan akan mewujudkan jawatan Timbalan Perdana Menteri Kedua khas untuk Sabah dan Sarawak jika ia menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14. Kata Christina ..

25/09 1:48 pm DAP Cauvinis Perguna Melayu PH Untuk Raih Kuasa

AIDCNews Malaysia -Today Dalam artikel yang lepas, telah didedahkan bahawa undi Pakatan Harapan adalah sama seperti mengundi DAP. Juga telah diterangkan serba sedikit tentang ancaman DAP terhadap agama, bangsa melayu dan kedudukan Raja-raja. Namun sebagai tambahan, ada beberapa perkara lagi yang perlu untuk disebutkan berkaitan DAP yang turut menjadi ancaman kepada negara. Kesemua ancaman yang berkaitan dengan DAP boleh mencemarkan keharmonian masyarakat majmuk dan mencetuskan ketegangan ..

25/09 12:59 am Dobi layan diri khusus untuk orang Islam di Muar

MA LAYSIA DATELINE Sebuah premis kedai dobi layan diri di Muar, Johor membataskan pelanggannya kepada pelanggan Islam sahaja. Ini kali pertama dilihat apabila foto yang menjadi viral dimedia sosial itu yang menunjukkan papan tanda Hanya Untuk Muslim menjadi viral. Tanda itu juga meminta para pelanggan untuk menanggakan kasut mereka sebelum memasuki premis. Seorang pengendali berusia 40 tahun yang ditemubual oleh seorang wartawan dari Chinese Daily pada Sabtu, berkata, beliau hanya menjalankan ..

25/09 12:57 am PH Melaka umum struktur organisasi

MALAYSIADATELINE Pakatan Harapan (PH) Melaka hari ini mengumumkan struktur kepimpinannya dalam memantapkan lagi gerak kerja mendepani pilihan raya umum ke-14 (PRU14). Pengerusi AMANAH Melaka Adly Zahari yang dilantik sebagai Pengerusi PH negeri sebelum ini mengumumkantimbalan pengerusi PH Melaka adalah Shamsul Iskandar Mohd Akin iaitu pengerusi PKR negeri, pengerusi DAP negeri Tey Kok Kiew dan pengerusi Bersatu negeri Mohd Redzuan Md Yusof. Berikut merupakan struktur oraganisasi Pakatan Harapan ..

25/09 12:54 am Kelemahan tadbir urus pondok, pusat tahfiz di negara ini penyebab takdir ..

MALAYSIA DATELINE Pengerusi Majlis Dakwah Negara (MDN) Prof Emeritus Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid berpandangan kekerapan pondok dan pusat tahfiz di negara ini sering berlaku kejadian kebakaran dan kemalangan membabitkan pelajar disebabkan kelemahan tadbir urus. Tanpa mahu mempersoalkan sebab musabab kepada tragedi menyayat hati yang berlaku membabitkan Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Kampung Datuk Keramat baru-baru ini, beliau berkata, MDN mengambil sikap tidak mahu terlibat dalam ..

25/09 12:50 am Remaja OKU lemas jatuh kolam ketika swafoto

ANTARAPOS ALOR SETAR: Seorang remaja ditemukan mati lemas di sebuah kolam terbiar berhampiran sebuah perumah di Bandar Puteri Jaya di Sungai Petani, petang semalam. Dalam kejadian kira-kira pukul 4.45 petang itu, mangsa, Mohammad Nor Faizal Osman, 19, yang merupakan OKU masalah pembelajaran dikatakan tergelincir ke dalam kolam itu ketika mahu mengambil gambar swafoto bersama lima rakannya. Komander operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Petani, Penguasa Bomba II, Azlan Abdul Aziz ..

25/09 12:15 am BN Selangor pelawa Khalid sertai gabungan bekas MB

ANTARAPOS SABAK BERNAM: Barisan Nasional (BN) Selangor mengalu-alukan penyertaan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk bersama tiga lagi bekas menteri besar daripada parti itu dalam misi menawan kembali negeri berkenaan pada PRU14. Pengerusi BN Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, sekiranya Abdul Khalid sudi bersama BN, keputusan itu boleh menyokong usaha pihaknya menunjukkan kepada rakyat mengenai tatacara dan perancangan yang pernah dilaksanakan tiga bekas menteri besar semasa membangunkan ..

25/09 12:07 am Pam air tenaga solar pertama hasil kreativiti Impian Sabah

Oleh Kee Helmey Kee Zainal PENSIANGAN: Hasil kreativiti dan inovasi Impian Sabah, Projek Sistem Air Pam Kuasa Solar berjaya dihasilkan buat pertama kali di Sabah. Projek yang dijalankan di Kampung Melosok daerah Sook itu telah memberi manfaat dan mengakhiri penderitaan 20 tahun penduduknya yang hidup serba daif akibat ketiadaan sumber air bersih dan terawat. Jika sebelum ini mereka terpaksa bergantung hidup dengan sumber air telaga dan air sungai Tulid yang tercemar dan tidak selamat diminum, ..

25/09 12:00 am Pesawat bawa kenamaan tergelincir ketika mendarat

ANTARAPOS KUCHING: Sebuah pesawat eksekutif jenis Beechcraft King Air membawa kenamaan dilaporkan tergelincir dari landasan sejurus mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK), di sini, petang tadi. Kejadian kira-kira jam 6 petang membabitkan pesawat milik Hornbill Skyways dari Mukah itu dipercayai berpunca akibat permukaan landasan yang licin susulan hujan lebat. Sumber memberitahu BH, ketika kejadian, pesawat berkenaan membawa dua anak kapal, seorang petugas teknikal bersama ..

25/09 11:58 am Pengacara terkenal Mahadzir Lokman kritikal di PPUM

ANTARAPOS KUALA LUMPUR: Pengacara terkenal, Datuk Mahadzir Lokman dilaporkan berada dalam keadaan kritikal selepas tidak sedarkan diri sejak pagi tadi. Beliau kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU), Pusat Perubatan Universiti Malaya di Petaling Jaya, Selangor. Keadaan beliau bagaimanapun stabil, demikian menurut jurucakap keluarganya, lapor Astro Awani. Adik kepadaMahadzir, Danial Lokman memberitahu bahawa abangnya baru pulang dari Jakarta, Indonesia atas urusan kerja dua hari lalu. Beliau ..

25/09 11:54 am Pesta arak tetap dilarang - Tengku Adnan

ANTARAPOS KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tetap bertegas melarang pesta arak 'Better Beer Festival 2017' walaupun pihak penganjur menjamin aspek keselamatannya. Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menegaskan, DBKL tetap tidak akan mempertimbang semula penolakan permohonan penganjuran pesta itu sebelum ini kerana ia bukan sahaja menyalahi undang-undang tetapi juga akan berlaku penjualan arak di tempat terbuka. "Mereka boleh mengadakan pesta itu di ..

25/09 11:52 am Banjir Kedah: Jumlah mangsa meningkat kepada 3,621 setakat 8 pagi

ANTARAPOS ALOR SETAR: Jumlah mangsa banjir kilat di Kedah terus mencatatkan peningkatan apabila 3,621 orang dipindahkan sehingga jam 8 pagi ini Jumlah itu mencatatkan peningkatan seramai 182 orang berbanding malam tadi. Menurut kenyataan Sekretariat Jabatan Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), jumlah mangsa dipindahkan meningkat berikutan air dari hulu yang mengalir bertembung dengan air pasang besar. Semua mangsa daripada 1,081 keluarga itu ditempatkan di 29 pusat pemindahan berbanding 22 pusat ..

24/09 6:11 pm Kota terakhir Umno/BN bakal hilang

Oleh Mahdzir Ibrahim KUBU terakhir Umno adalah di Johor, dan kota pertahanan terakhir Umno Johor adalah di Parlimen Johor Bahru. Kerana itu, Perdana Menteri Najib Razak serta Menteri Besar Khaled Nordin baru-baru ini secara terbuka memujuk Shahrir Samad agar menukar pendirian yang dibuatnya selepas PRU13 untuk tidak lagi mempertahankan kerusi Parlimen Johor Bahru. Imej kerajaan kleptokrasi Najib sangat buruk hingga mereka tahu bahawa, tanpa imej Shahrir, Parlimen bandar seperti Johor Bahru, ..

24/09 6:08 pm Wanita PH mahu lebih kerusi

AMNI JAGAT Wanita perlu diberikan lebih kerusi Dun atau Parlimen bagi memastikan golongan ini tidak terpinggir dalam menentukan corak pembangunan negara, kata Pengerusi Bersih 5 Maria Chin Abdullah. Perlunya suara wanita di dalam Dewan Rakyat hari ini kerana suara tersebut tidak sampai sepuluh peratus dan ini membuatkan wanita terpinggir jauh dari sebarang keputusan mahu pun perubahan yang dibuat oleh dewan tersebut. Penglibatan wanita dalam politik perlu digerakkan dan wanita perlu turut serta ..

24/09 6:06 pm MIC minta kerajaan campur tangan majukan IKS kaum India

Kumara Sabapatty Presiden MIC, Datuk Seri S. Subramaniam berucap pada Perhimpunan Agung MIC ke-71 di Dewan Tun Razak, PWTC, Kuala Lumpur. foto HAZROL ZAINAL KUALA LUMPUR Kekurangan peluang pemasaran dan pusat pemasaran merupakan faktor utama pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) masyarakat India tidak mampu bersaing dan tidak dapat bertahan lama. Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, dasar kerajaan perlu membuka peluang yang lebih luas untuk memastikan semua agenda yang ..

24/09 6:00 pm Tawaran Baru Sabah ambil kira Perjanjian Malaysia 1963

MALAYSIADATELINE Manifesto Pakatan Harapan (PH) yang dirangka khusus untuk Sabah kali ini lebih mantap dan jitu dalam menyentuh keperluan dan aspirasi rakyat Sabah, kata pengerusi negeri Christina Liew. Christina berkata manifesto Tawaran Baru Untuk Sabah dan Sarawak mengambil kira hakikat rakyat di kedua-dua negeri itu masih ketinggalan berbanding Malaysia Barat dalam pelbagai bidang, lapor FMT. Tawaran Baru itu akan dimasukkan dalam manifesto gabungan pembangkang peringkat nasional dan ..

24/09 5:57 pm Soalan wartawan asing tentang politik semasa

Oleh Awang Azman Awang Pawi PAKATAN pembangkang utama dikatakan sedang mengalami genjotan, kata wartawan asing yang menghubungi penulis baru-baru ini. Faktor kepulangan bekas menteri besar Selangor Muhammad Muhammad Taib ke pangkuan Umno, suasana diperkukuh dengan latar kadar inflasi kian baik serta momentum pertumbuhan ekonomi yang baik di Malaysia dilihat sebagai kelebihan bagi Umno. Namun wartawan tersebut masih tertanya-tanya sejauh manakah perkembangan ini boleh menggalakkan Perdana ..

24/09 5:49 pm Selangor, tiga bekas MB dan MB hari ini

Mohamad Ezam Mohd Nor RAMAI yang tanya pandangan saya terhadap cerita tiga bekas menteri besar Selangor yang bertekad merampas semula Selangor. Saya mulanya tidak berhasrat mengulas mengenainya kerana ia bagi saya tidak relevan dan di luar domain pemikiran rakyat Selangor hari ini. Juga kerana ketiga mantan MB itu kawan lama. Muhammad Taib adalah ketua Umno Selangor pada saat saya menjadi pemimpin utama Pemuda Umno Selangor dulu. Abu Hassan Omar pula dekat bila saya memainkan peranan utama ..

24/09 5:46 pm Skandal NFC : Iklan Notis Bangrap Sengaja Diusahakan Sebagai Modal Politik

Oleh RAFIZI RAMLI Saya merujuk kepada satu notis menuntut bayaran sebanyak RM306,999.17 setakat 13 Julai 2017 seperti yang diiklankan di dalam akhbar tempatan atas arahan yang diperolehi oleh Dato Seri Salleh Ismail (suami kepada Dato Seri Shahrizat Jalil, Ketua Wanita Umno) dan NFC daripada Mahkamah Tinggi Shah Alam. Saya tahu bahawa tindakan membuat permohonan terus di mahkamah tanpa berusaha sepenuhnya untuk menghantar notis secara tangan agar notis itu diterima sendiri oleh saya (seperti ..

24/09 3:54 pm Lucu Umno Selangor tawar khidmat 3 bekas MB ada rekod buruk, kata ..

MALAYSIA DATELINE Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan Noh Omar tidak perlu angan-angan mat jenin konon nak gandingkan 3 bekas menteri besar di Selangor untuk rampas semula negeri itu dari pembangkang. Itu respon Koordinator Deklarasi Rakyat Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang berpandangan kenyataan dibuat oleh Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Selangor Tan Sri Noh Omar semalam, sesuatu yang melucukan apabila bercadang mengembalikan semula tokoh pemimpin negeri dan parti itu Tan Sri Abu Hassan ..

24/09 3:46 pm Azmin ucap selamat berjaya kepada tiga bekas MB Selangor

MALAYSIADATELINE Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengucapkan selamat berjaya kepada tiga bekas menteri besar iaitu Tan Sri Muhammad Muhammad Taib, Tan Sri Abu Hassan Omar dan Dr Mohamad Khir Toyo yang dikatakan akan bekerjasama untuk merampas kembali Selangor daripada Pakatan Harapan (PH). Dia nak ambil balik Selangor? Tiga menteri besar itu? Bukan 3+1 ke? Isunya mengapa perlu panggil bekas MB? Apa sudah terjadi dengan kepimpinan sedia ada? Ada mereka kata Noh Omar dan ..

24/09 3:42 pm Maut dipanah petir di tapak pembinaan

ANTARAPOS KUCHING: Seorang lelaki maut dipanah petir ketika sedang melakukan kerja-kerja memasang perancah besi di sebuah tapak projek pembinaan. Kejadian malang yang berlaku pada 2.30 petang semalam turut disaksikan bapa mertua mangsa yang kemudiannya cuba menahan mangsa daripada jatuh. Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Abang Ahmad Abang Julai mengesahkan kejadian itu. "Ketika itu, cuaca agak mendung, berangin dan hampir hujan. "Mangsa sedang bekerja di tingkat satu bangunan ..

24/09 3:41 pm KM Sarawak jamin tiada halangan untuk Tun M

ANTARAPOS SHAH ALAM: Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Tun Dr Mahathir Mohamad tidak bermasalah untuk memasuki Sarawak, itu jaminan Ketua Menteri, Datuk Abang Johari Tun Abang Openg. Bukan sahaja Dr Mahathir, beliau juga memberi jaminan yang sama terhadap pemimpin pembangkang yang lain termasuk Lim Kit Siang. "Tak ada masalah, mereka bukan pelampau," kata Abang Johari memetik laporan The Star. Dr Mahathir akan hadir ke Sarawak pada hari ini bagi menghadiri program pembangkang, dan berucap ..

24/09 3:39 pm Rafizi diberi notis bankrap

ANTARAPOS SHAH ALAM: Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli diberi Notis Kebankrapan susulan kegagalannya melangsaikan RM306,999.17 dalam saman fitnah melibatkan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC). Notis tersebut disiarkan dalam akhbar tempatan pada 18 September lalu selain ia turut dialamatkan ke kediaman Ahli Parlimen Pandan itu. Ia menyebut NFC dan Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail telah mendapatkan notis berkenaan terhadap Rafizi daripada Mahkamah Tinggi Shah ..

24/09 3:36 pm Siapa 'sampah' sebenar bagi PPBM, bekas ahli soal Tun M

OlehWan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar SHAH ALAM: Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad menggelarkan 'sampah' kepada mereka yang meninggalkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dikritik bekas setiausaha parti itu, Kamarulazman Habibur Rahman. Dr Mahathir dipercayai berkata demikian dalam satu ceramah bersama penyokongnya di Bukit Merah, Perak pada 22 September lalu. "Ketika berceramah di Bukit Merah, Perak, Tun Mahathir dengan sinis menyindir mereka yang meninggalkan PPBM sebagai 'sampah'. ..

24/09 3:34 pm Tun M dakwa Najib takut, umum PRU14 tahun depan

ANTARAPOS GEORGE TOWN: Datuk Seri Najib Razak didakwa hanya mengadakan Pilihan Raya Umum ke-14 pada tahun hadapan memandangkan sokongan kepada partinya semakin menurun, demikian menurut Tun Dr Mahathir Mohamad. Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berkata sokongan rakyat di Sabah dan Sarawak yang sebelum ini menjadi 'deposit' tetap untuk BN juga semakin goyah selepas mereka kini semakin menyokong pembangkang. Sebelum ini Najib berkata dia pasti akan menang. Dia akan menang kerana Sabah dan ..

24/09 3:32 pm Tun M kata Muhammad Taib 'keturunan katak'

ANTARAPOS GEORGE TOWN: Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib digelar Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai 'keturunan katak' kerana kembali kepada Umno. Mat Tyson (Muhammad) ni keturunan katak, dia pasti lompat, lompat dari Umno pergi PAS, lompat ke PKR, la ni dia lompat sekali lagi ke tempurung Umno... saya hairan berapa banyak dedak yang ada dalam mulutnya, kata Dr Mahathir ketika berucap di hadapan sekitar 4,000 orang yang berhimpun pada majlis anjuran DAP Pulau Pinang di ..News Buzz    Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 - .. - M-Ins
The Malaysian Insight Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 The Malaysian Insight Pakatan to review Malaysia Agreement if it wins GE14 The crowd cheers during Pakatan chairman Dr Mahathir Mohamad's speech at a ceramah in Sarawak tonight. Dr Mahathir says the opposition will ..
News Maker    Malaysia's dissent on Myanmar statement reveals cracks .. - Bdnews24
Bangladesh News 24 hours Malaysia's dissent on Myanmar statement reveals cracks in ASEAN facade Bangladesh News 24 hours Dissent surfaced again in the Association of Southeast Asian Nations or ASEAN after Malaysia disavowed a statement issued by the bloc's chairman, the Philippines, as ..
World    Latest travel ban will probably affect tens of .. - Washingtonpost
Washington Post Latest travel ban will probably affect tens of thousands, and it could short-circuit the court battle Washington Post President Trump's latest travel ban could block the issuance of tens of thousands of visas each year to people who want to immigrate to the United States or come on ..
Ads